fbpx
recomandare documentar

*reading time: 5 min

recomandare documentar
Am pus totul 3 În 1 pentru că subiectele sunt violente și cam în aceeași zonă geografică: Iran, Turcia, Irak. Și e destul de discutată zona ala la momentul ăsta de început de 2020.

Deși a fost iar o coincidență cosmică să le am pe listă și să le văd/citesc pe toate fix acum. Și să vezi ce fain am trecut așa, cu # pe Twitter de WWIII, prin ochii și lecțiile și ideile a 3 oameni: unul fost Secretar al apărării în SUA, altul fost spion CIA, și un fondator al European Council on Foreign Relations, dar toți autori, o să vedeți. Uau, o să vedeți și citiți chestii incredibile:

Așadar:

Documentarul spune cum era să explodeze lumea de cinci ori, atomic, în Războiul rece, filmul spune cum face un spion un film fără să îl facă, iar cartea spune cum mintea mai gândește 10 minute și ceva după moarte.

Și încep cu filmul, apoi trec la carte și la final enumăr cele 11 lecții din Fog of war, de la un om care a văzut cât de ușor se pot porni războaie.

Cartea: 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World (2019) – de autoarea Elif Shafak

My rating: 3 stars

Aici e recenzia mea și a altora, ca să știți la ce să vă așteptați.

100 de cuvinte despre ce am simțit după 

Premiza e faină, descrierile locurilor și civilizației diferite de a noastră captivează. Povestea te prinde și personajul principal e mai mult decât de ajuns să susțină povestea.

Cele trei stele vin pentru că la un moment dat mie mi s-a părut că povestea s-a rupt și a luat alt traseu.

Dar pentru partea de cultură, obiceiuri, credințe, zbateri și pentru o premisă faină, merită citită cartea asta a autoarei care a scris 17 cărți și face mai mult decât să scrie.

Personaje: Tequila Leila, o femeie de companie pe o alee din Istambul, ceva bărbați și o gașcă colorată de prieteni care aduc și mai mult context Turciei ca zonă, cultură și credințe.

Tonul: ca de jurnal. Teme și motive: a fi femeie, a fi judecată, a fi bărbat, a avea ceva de spus și ceva de reparat, a avea de dus o răbunare sau a nu avea de ales.

Citatul favorit:

„It seemed to Leila that human beings exhibited a profound impatience with the milestones of their existence.”

Descriere într-o propoziție: Viața continuă după noi și corpul e doar parte din tot ce ne marchează când ni se petrece.
Nota Internetului: 4.08 din 6400 de recenzii pe Goodreads, 6.6/10 la Cărturești.

 

Filmul Argo (2012) – Academy Award for Best Picture

My rating: 4 stars
Are și carte.
Trailer: Aici, ca s[ vedeți parte din tensiune, pentru că aia e cel mai fain la film, că știi cum se termină situația, dar tot începit să ții pumnii.

100 de cuvinte despre ce am simțit după 

Am auzit de film de la soția lui Tony Mendez, Tony fiind agentul CIA implicat în evacuare. Și ea, Jonna Mendez, este expertă în deghizări, cover story și diverse. Ea spune că situația prezentată de film e reală, dar că soțul ei era și mai și decât îl prezintă ben Affleck, pentru că la momentul când Ben petrecea timp cu soțul ei, ca să învețe să îl joace, acesta sufere de Parkinsons. Între timp, a decedat.

Ea încă mai apare prin interviuri, iar aici puteți vedea un TED X talk – Deception, Illusion, and Espionage: An Unlikely Recipe for Success | Jonna Mendez 

Cel mai mult în film mi-a plăcut cum arată că au trebuit cei din CIA să ”facă” un film fals, cu totul de la închiriere studio, la angajat regizor, la desenat planșete după scenariu. Aia aș vrea să am, o planșetă din acel film niciodată făcut.

Aș fi vrut să fie mai mult în film despre cum Tony a falsificat pașapoarte și acte, pentru că asta era specialitatea lui, fiind artist.

Personaje: Tony Mendez și șase angajați din ambasada SUA în Teheran, pe care i-a adăpostit, când ambasada a fost atacată, consulul Canadei.

Tonul: alert, de acțiune. Teme și motive: relații diplomatice, organizații secrete, modul în care oamenii se comportă sub stres.

Citatul favorit:

„What does Argo mean?

Lester Siegel: I don’t know.

Hollywood Reporter: Well you have to know a little bit about what it means.

Lester Siegel: You want to know what it means? Argo fuck yourself!”

Descriere într-o propoziție: Ce se întâmplă în spatele scenelor care fac știrile și uneori aflăm, dar de cele mai multe ori nu.

Nota Internetului:  96% pe Rotten, 7,7 IMDB.

 

Documentarul și lecțiile ce se aplică la mai mult decât politică

The fog of war (2003) Academy Award for Best Documentary Feature
My rating: 5 stars

Nota Internetului: 8.1/10 pe IMBD, 96% pe Rotten tomatoes, 86% din Google users l-au apreciat.

Trailer: AICI, cu ceva alb negru și cu ceva teroare, că așa trebuie să recționezi la războaie pe care nici nu știi că le-ai evitat.

100 de cuvinte despre ce am simțit după

Tiltul complet al filmului spune: The fog of war – 11 lecții de la Robert McNamara. Și de ce ne-ar interesa lecțiile lui? Pentru că a fost pe rând: soldat în WW2. președinte la Ford America, apoi secretar al apărării la 1 sau 2 președinți, în timpul crizei din Cuba și a războiului din Vietman.

Și are de spus lucruri epice, printre care mi-am notat lecțiile și mici detalii de culise:

  1. empatizează cu inamicul – și spune că oamenii sunt sinceri cu ce vor vor în privt, căci în public au de menținut o imagine și ce zic nu poate fi luat de bun.
  2. raționalul nu ne va salva – și spune că în situația Cubei au fost implicați oameni raționali, dar tot era să se ajungă la distrugere. Și spune ”Rasa umană trebuie să se gândească mai mult la ucidere, la conflict. și să se întrebe: asta vrem?”
  3. există ceva dincolo de interesul de sine
  4. maximizează eficiența – în Vietnam, generalii au ajuns să folosească bombardiere b-52, care erau făcute să zboare la 7000 m, și să le aducă la 1500 m ca să lanseze bombe incendiare. dece? pentru că au realizat că așa sunt cele mai eficiente distrugerile.
  5. proporționalitatea trebuie să fie un major guideline în război. Pentru că, spune el, dacă americanii nu câștigau al doilea război mondial, la fel de ușor puteau fi numiți criminali de război și judecați pentru crime de război. și cum in razboi nu sunt reguli, ca altfel nu ar fi razboi, sa fii constient ca orice, de la agentul galben la bomba atomica sunt GO in orice moment.
  6. get data – asta a învățat și a aplicat la Ford, aducând firma la profit prin focus grupuri care i-au spus ce vor oamenii. și apoi le-a dat ce vroiau, adică mașini sigure și ieftine. ei au băgat concepul de centuri de siguranță n 1956.
  7. credința și vedere sunt deseori amândouă înșelate – și spune cum la tonkin Golf au lansat un atac pe date de care nu erau siguri și care ulterior s-au aflat că nu erau reale. au vrut să vadă ceva anume și acel lucru au văzut, pentru că ești înclinat să vezi dovezi ce sprijină ce deja crezi. la fel în Vietnam spune, că ei nu au înțeles popurul și ce vroiau ei, de aia nu au câștigat și nu aveau cum să câștige războiul.
  8. fii pregătit să-ți reexaminezi raționamentul – și dă exemplul tot Vietnam, când spune că, dacă aliații obișuiți ai SUA, cu aceleași valori, morală, idei, spuneau toți că ce fac ei e greșit când au mers la război, atunci poate trebuie să stai puțin să te întrebi dacă ce faci e bine.
  9. ca sa faci bine, s-ar putea să fii nevoit sa faci rau – ”war is cruelty” – și dă exemplul generalului vestit Sherman, care deși implorat să nu distrugă Atlanta, a făcut-o, ca să oprească inamicul.
  10. niciodată nu spune niciodată  și mereu răspunde la întrebările nu care ți se pun, ci la cele la care ai deja pregătit răspuns. și insistă pe ele.
  11. nu poți schimba natura umană – doar când ești în viitor poți privi în perspectivă, pe moment poți doar să joci cărțile ce le ai. și greșești.

Think about it. Fog of war se referă la incertitudinea complexă și uneori totală din timpul conflictelor, care îi afectează pe combatanți. cam ca românescul ”în ceață”.

Cam atât.

Dar…

Cărțile recomandate de mine pe Goodreads

Filmele mele preferate aici și abonează-te la canalul meu Youtube aici

PS: Susține-mă cu un like pe pagina de facebook pentru viitoare recomandări de Filme, Cărți, Locuri, Oameni.

Te-ar mai putea interesa:

 


Fiți buni, bine și cu minte,

Cătălina, în cuvinte.

Recen-ZI de weekend: 1 documentar,1 film, 1 carte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *