Sfaturi de Calatorie pentru incepatori
Incepatori sau pasionati? Stiati aceste idei? Aveti si altele?
Suntem o familie de indragostiti de calatorii. Si de perfectionisti. Si suntem oameni care reusesc sa faca din orice o lectie. Asa ca dupa ce ne-am desteptat de la viata de zi cu zi si am realizat ca putem sa calatorim mai mult, si sa nu facem sacrificii, am facut liste.
Liste de obiective, de lectii despre calatorit si mai ales, liste de orase, tari, continente si experiente la care sa ajungem.
Aceasta lista va creste pe masura ce vom invata si noi noi trucuri de calatorie. Pana atunci…
Sfaturi de Calatorie in Europa
din experienta noastra si a profesionistilor in calatorit
1.Duminicile = gratuitate la muzee: Poate reusesti sa ajungi in orase in prima duminica a lunii. Mari capitale europene au intrare libera la muzee in aceasta zi. Verifica inainte pe net ziua desemnata sa fie libera.
2. Fa planuri 2 in 1. Adauga la rezervarile de la booking.com si codul de la WizzAir. Cele 2 site-uri colaboreaza si poti primi bani in credite de calatorie la Wizz Air.
3. Verifica ce tip de PASS-uri are orasul (bilete care includ transportul si intrari la diferite obiective) si in functie de cate zile stai si de ce vrei sa vizitezi poti iesi mai bine cu un PASS decat cu bilete.
4. Street food = mancarea studentului in orice tara. Nu doar ca e buna, dar experimentezi ce se mananca in tara aia. Bonus, e ieftina, dar ai libertatea sa alegi mancarea din locurile unde vezi ca e coada. Nu o sa dai niciodata gres cu regula asta a aglomerarii.
5. Mic dejun la hotel = solutie daca vrei sa faci economie si nu esti pofticios. O masa buna dimineata te ajuta sa economisesti cu masa de pranz. Asa mai mananci doar seara si platesti 1 masa pe zi. Pentru unii calatori, mici gustari sunt suficiente, iar pentru altii este imposibil sa viziteze fara macar 3 mese pe zi. e normal, vrei sa gusti cultura. Si e bine oricum.
6. Bagaje mici = haine din materiale de calitate. Hainele din merino sunt cea mai buna optiune, care sa fie si usoara si comoda si fara mirosuri ciudate. Lasa loc mult in bagaj si nu ai nevoie sa duci dupa tine pulovere. La fel si acest tip de Ultra Light Down Jackets, peste care poti pune si sacouri.
7. Ca sa aduni tari pe harta ta de calator, pregateste excursii in destinatii scumpe la limita de sezon. Poti merge in Paris in aprilie-mai cu cateva sute de euro si muuuult mai mici multimi de oameni. La fel si in Santorini.
8. Inainte sa ajungi intr-o tara instaleaza aplicatiile de calatorii din oras. In Elvetia de exemplu eram pierduti fara sbb.ch. Nu doar cand si unde si cu ce pret pleaca trenuri si tramvaie, dar poti sa afli cum faci economii (atat de necesare in Elvetia, unde un bilet intre orase poate fi 200 lei).
9. Apropo de trenuri…odata iesit din Romania, mergi la sigur cu acest mijloc de transport. Trenurile sunt rapide, precise si confortabile. In Italia, Elvetia, Germania, Austria, Spania, in toate merita sa te deplasezi cu trenul. Asa vezi mai mult din tara, vezi mai multe orase si te bucuri de o experienta aparte. Caci unele trenuri sunt si panoramice.
10. Sa ai mereu la indemana un cablu de incarcare, fara priza. Caci in multe aeroporturi, autobuze, trenuri si statii ai statii de incarcare dedicate cu USB.
Sfaturi de calatorie pentru incapatori continua cu alte 10 idei
11. Daca in timpul calatoriei o sa stai mult asezat, nu lua pe tine dres si niciodata ciorapi care te strang. O sa ai parte de dureri mari si corpul nu va aprecia sa fie strans in layere multe. Eu prefer o rochie de multe ori sau pantaloni largi.
12. Nu recomandam sa iei croaziere de la agentiile locale. Daca mergi la hoteluri de 4-5 stele, vezi ofertele lor de excursii si croaziere. Vei iesi de multe ori mai bine!
13. Daca mergi cu masini undeva, duminica tine minte ca ai parcari gratis in orase. Ne-a ajutat mai ales in Budapesta, unde aveam pisoiul dupa noi si in fata la AirBnB a trebuit sa il ”descarcam” alaturi de bagaje, ca mai apoi sa ducem masina la Parcarea publica cu plata de la 10 minute.
14. Vara, cand caldurile sunt mari, o optiune gratis de racorire sunt bisericile. Intra si asteapta sa te reincarci. E liniste si racoare si sunt peste tot. Iar iarna, dupa o plimbare lunga, cand simti ca iti intra frugul in oase, intra tot intr-o biserica. Iei loc si te reincarci.
15. Ca regula generala: daca sunt chelneri afara sau personal de la un restaurant si te cheama inauntru, nu e loc cu mancare buna. Crede-ne, locurile cu adevarat apreciate, de localnici mai ales, nu au nevoie sa te cheme inauntru. Te iei dupa coada.
16. Cand iti iei bilete, ai grija sa le si compostezi. E important, pentru ca in majotitatea oraselor compostarea nu se face in metro/autobus/tramvai, ci in statie. Asa ca poti uita uneori. Si nu conteaza daca ai bilet cumparat, daca nu e compostat vei plati amenda. In gari la fel, de obicei langa aparatele de bilete este si compostorul separat.
17. Sistemul de stele nu este la fel in tarile europene cu cel din Egipt de exemplu. Un hotel de 3 stele in Egipt este horror, asa ca fii sigur ca alegi doar hoteluri de 5 stele.
18. Sistemul de notare a SPF (cremelor cu protectie solara) este diferit de la tara la tara. De exemplu, in Australia si Noua Zeelenada, unde soarele este neiertator, cremele cu SPF 50 sunt mai puternice decat cremele cu SPF50 din Coreea sau Franta de exemplu. Alege cu grija crema potrivita pentru tara pe care o vizitezi.
19. Daca o sa calatoresti doar cu un rucsac (lucru de dorit pentru destinatiile din apropiere, de pe continent) și vrei sa iti cumperi totusi chestii locale (cum fac eu cu Franta si samponul Le petit marseillais pe care nu il gasesc in Romania), ia la tine sau cumpara containere goale de 100 ml. Asa, cumperi ce iti doresti, de la ulei la geluri etc si le imparti in aceste containere goale.
20. Vorbeam de calatoritul cu un singur rucsac. Uite ce poti pune in el ca sa stii ca ai parte de o vacanta ”light” in departamentul de bagaje, dar si destul de variata ca sa nu stai inconjurat de propriul parfum corporal.
Bagajul de vara doar intr-un rucsac:
- o rochie de in fara maneci ( nu vei transpira pe ea)
- o esarfa lata si una scurta
- un corset – il pui peste rochie si ai look nou
- o bluza delicata transparenta – o iei pe sub rochie seara
- 2 curele
- o bluzita impletita
- un pulover marinaresc
Ai grija ca tot ce iei sa se usuce repede, caci in caz de transpiratie sau mizerie, sa le poti spala seara pentru a doua zi
Bagajul de iarna doar intr-un rucsac:
- strat interior de merino
- 2 camasi sau bluze
- 1 pereche pantaloni si 1 fusta
Pe tine ai stratul 2 de merino, o jacheta Ultra Light Down Jackets si strat exterior, platon sau jacheta
Esentiale multifunctionale:
- 1 deo unisex, solid (ca sa nu ocupe loc la lichide)
- ulei Nuxe (tine loc si de parfum si de ulei de par si de crema de noapte sau zi).
- esarfa larga (tine loc si de bluza seara si de caciula si de protectie la soare)
- o sticla de plastic, pe care a ovei umple cu apa sau cafea peste tot
Inca 10 Sfaturi de Calatorie pentru Incepatori
21. Daca prețul e la fel, spune celor de la cazare ca veniți 2 persoane, ca să primești dublu prosoape și tot ce mai e consumabil.
22. Daca mergi in oras nou si nu stii unde e mai sigur sa te cazezi, alege sa te cazezi undeva in triunghiul McDonalds – Starbuks-Mcdonalds. Aici e safe si aceste restaurante merg doar in zone populate zi-noapte.
23. Dacă mergi în zona unde fie se filmează (tomorowland) fie se fac poze mult mai faine de catre altii, bucura-te de moment, nu face poze. Sau pozează ceva special al tău, un detaliu. Caci poti lua poze ale evenimentului sau locatiei de la profesionisti.
24. Prin anumite carduri ai acces gratuit in lounge-urile din Europa. Aici poti astepta imbarcarea in timp ce savurezi ceva de baut sau mancat. Visa Gold, Platinum Signature si Infinite sau Mastercard Gold de la Banca Transilvania, ori Visa Premium Business Lounge Acces ofera aceste beneficii. Cauta in google: carduri acces lounge aeroport
25. Intra pe Reddit inainte sa mergi intr-un oras si vezi ce recomanda localnicii ca: mancare, distractie, atentionari
26. Daca vrei sa experimentezi Europa sau lumea altfel, foloseste https://www.workaway.info/. Poti calatori gratuit. Adica in schimbul cazarii sau a mesei, faci voluntariat la respectiva locatie. E foarte interesant conceptul, vi-l recomand,d esi eu nu l-am incercat. Exemplu: Welcoming volunteers to help with gardening and other tasks in Argol, France
27. Ar fi bine sa ai un card doar pentru calatorii. Asa poti avea cheltuielile sub control si in plus, daca se intampla ceva cu el, nu iti da peste cap planurile.
28. Monteaza un lacat pe rucsac, ca sa stii ca nimeni la hotel sau prin transport nu iti umbla la bagaje.
29. Pentru a face un itinerariu, nu cauta in google doar: Ce e de vazut in X. Si nu citit doar primele 2 bloguri sau articole date de Google. Cauta si ceva mai specific: Less known attractions in X sau locals recommendations for X.
30. Invata 3 expresii pentru fiecare tara unde mergi: Buna ziua, Multumesc si Imi cer scuze.
Uite ce îți mai pot recomanda pentru o vacanță în Paris:
- Un ulei care sa te rasfete, franțuzesc și de efect, de la Nuxe.
- O pereche de încălțări de calitate ca cele de aici
- O carte de vacanta, de aici
Sperăm să vă ajute această recenzie,
Călătorii frumoase vă dorim
GALII, Catalina&Florin
”Daca nu calatoresti nu ai cum sa lasi urme in lume.”