fbpx
How to, din experiență: Ce trebuie să știi când iei un pisoi

E vremea să vă măriți familia. Dar un copil e responsabilitate prea mare? Sau pur și simplu acum vă pregătiți pentru un copil, iar un animal pare o idee bună de exercițiu înainte de a trece la parenting pe bune. Ei bine, lucrurile sunt puțin mai complicate în realitate si sunt informarii pe care trebuie sa stii cand iei un pisoi. 

  • milioanele de animale adoptate în pandemie au adus alinare, dar au și suferit
  • un animal este o responsabilitate de peste 10 ani, iar în 10 ani tu poți fi altul
  • financiar se schimbă discuția odată cu un animal
  • iar libertatea (a ta) devine și ea mai …cu ore fixe

Noi avem un pisoi deja de 12 ani. Sa traiasca!

Povestea lui TABI o poți citi aici, pentru că a fost o adevărată aventură. Dar suntem zilnic fericiți că l-am ales și învățăm încă alături de el. Tot ce am scris mai jos se aplică la feld e bine și unui câine, dar dacă vrei să citești Ce trebuie să știi când iei un câine, citește acest articol. 

Ce trebuie să știi când iei un pisoi:

18 reguli și întrebări 

Reguli poate sunt mult mai multe, dar am ales 18 pentru că este o medie de vârstă pentru animale (pisici sau câini) și mai este și vârsta la care noi oamenii putem decide singuri cine să ne facă parte din familie, caci putem avea grija de ei. Devenim adulți și putem adopta animale. Dar așa cum se spune și în Spiderman…

Uite ce întrebări să îți pui când iei un pisoi

1.Sunt pregatit sufleteste pentru un pisoi? Intrebarea poate e grea, dar raspunsul il afli simplu. Daca ai mai avut grija de ceva in viata ta, esti gata. Daca ai mai avut animale dar parintii tai se ocupau de ele, atunci trebuie sa te intrebi daca esti gata sa realizezi ca trebuie sa fii acasa zilnic. Animalele au nevoie de companie, si nu sunt doar companie cand ai tu nevoie. Asadar, daca esti gata sa sacrifici timp zilnic, atunci esti gata sufleteste sa ai un animal. 

2. Animalul nu este doar o companie pe vreme de pandemie sau de singurătate. În 2020 și 2021, numărul de cereri pentru adopții și cumpărări de animale a explodat. Și nu numai în România. Dar odată cu creșterea de animale care au fost folosite ca un ”paleativ” pentru singurătatea apăsătoare din izolare, a venit și reversul. 

Asociația NUCA din Cluj a urmărit fenomenul de abandon după pandemia din 2020.

”au existat mult mai muți pui de pisică, proaspat născuți sau de vârste mici, abandonați în acest an în comparație cu anii trecuți”, spune reprezentantul Asocieției NUCA.

În vara 2020, deja se simțea o creștere a ratei de abandon. 

Conform unui studiu realizat de Ipsos pentru Mars Petcare, România se află pe locul al doilea, după Ungaria, atât din punct de vedere al cățeilor adoptați pe parcursul pandemiei, cât și al pisicilor, arată un comunicat de presă. (sursa ). Același articol din viata-medicala.ro spune și că în 2022, numărul de adopții s-a înjumătățit. 

În fiecare an, pe 4 octombrie, este celebrată Ziua Mondială a animalelor și a drepturilor acestora. Data reprezintă sărbătoarea Sfântului Francisc de Assisi, patronul spiritual al ecologiei și al animalelor.

3.Esti destul de consecvent sa tii un program? Daca ai renuntat la lucrurile care necesitau consecventa (ca udatul plantelor) poate mai ai nevoie de antrenament inainte sa iti iei un pisoi. Pentru ca hrana, apa si schimbatul nisipului din ladita, alaturi de orele de joaca nu sunt negociabile cu un animal. 

4. Iti place sa calatoresti? Atunci gandeste-te daca vei calatori alaturi de animal, ce implica asta ca reguli pe avioane, trenuri, masini. Afla ce inseamna pentru un animal sa calatoreasca, de la vaccinuri la calmante si custi speciale. Iar daca nu vrei sa il iei cu tine, afla ce inseamna ca el sa stea fara tine, decide cine va avea grija de el sau cum iti suna varianta de pet hotel. 

5. Vrei sa ai copii in viitorul apropiat? Atunci trebuie sa decizi cu cine vorbesti si pe cine asculti cand e vorba despre animale si sarcina. Caci sunt oameni care spun ca parul pisicii face rau persoanelor insarcinate, dar stiu persoane care nu au abandonat animalele din casa odata cu sarcina. Asadar, consulta un medic competent inainte de a decide. Inainte de a decide daca vrei un animal, nu inainte de a decide daca vrei sa ramai insarcinata. Caci la fel ca in cazul pandemiei si abandonului de animale de dupa, animalele se gasesc fara camin cand al 3-lea membru inseamna un copil. 

6. Ai bugetat banii pentru un animal? La fel cum sper ca fac parintii cand decid ca vor un copil, e absolut necesar sa te gandesti daca iti permiti un animal. 

Cam 150 de lei asternutul, cam 100 de lei jucariile initiale si plansele de zgariat, inca 150 lei castelul (jucaria), litiera si bolurile de mancare si mancare cam de 200 lei/luna. Am estimat pe baza lui Tabi, dar e drept ca el mananca ceva mancare uscata speciala pentru articulatii de la Royal Canin. Si daca e pui animalul tau poate nu are nevoie din prima de mancare specializata. 

Apoi 100-150 lei banii pentru veterinar cu vaccinul anual si pastilele la 3 luni si alte controale. Si iar ceva bani bugetati pentru controale si un set de analize din cand in cand. 

Si banii pentru sterilizare, fara de care Tabi era putin cam agresiv si agitat la inceput. Apoi banii de pet hotel, daca vei pleca, banii de pasaport, daca il iei cu tine si banii de bilete de calatorii pentru ei. 

PS: Din CLuj vei putea zbura cu animalul doar pe Tarom, asa ca si acolo creste costul biletelor. 

Daca nu iti permiti animale dar le iubesti, alege sa fii foster, caci e nevoie mare. De exemplu, Green Cats Cluj are nevoie de voluntari care sa preia animale in grija pana li se gaseste casa permanenta. Avantajul in cazul unui foster este ca primesti tot ce e nevoie pentru animal, de la mancare la jucarii si articole de igiena. 

Vezi detalii despre ei si cum poti ajuta aici: 

 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

O postare distribuită de Green Cats Romania (@greencats.ro)

7. Copilul si animalul sunt cei mai buni prieteni. Si nu numai odata ce inteleg ca se pot juca cu pisica, ci chiar din burta. Au fost facute studii care arata ca 

”Expunerea la animale de companie este eficientă în prevenirea bolilor alergice, iar unele studii au raportat efectele benefice ale expunerii la caini în timpul dezvoltării fetale sau a copilăriei timpurii asupra alergiei alimentare.”-The Japan Environment and Children’s Study

Academia Americana de Psihiatrie a Copilului si Adolescentina spune ca alegerea unui animal din copilarie aduce beneficii

  • sentimente pozitive de stima de sine
  • invatarea ideii de responsabilitate si grija

  • cresterea nivelului de incredere
  • dezvoltarea de calitati non verbale
  • dezvoltarea empatiei si compasiunii
  • invatarea de lectii despre viata: reproducere, boala, accident, moarte
  • o conexiune stabila cu natura
  • invatarea respectului pentru viata

Insa ai grija, caci aceeasi institutie spune ca cei sub 3 ani nu pot prinde aceste lectii si nu se pot abtine din comportamente agresive si nu au impulsuri stabile, iar cei sub 10 ani nu pot fi facuti responsabili complet de animalul lor, ci supravegheati. 

Si e benefic si pentru tine un pisoi, caci e dovedit ca torsul lor are o frecventa care calmeaza dureri. 

8. Lucrezi de acasa? Perfect, dar asta nu il incalzeste pe pisoi, care are de gand sa stea cu tine 10-20 de ani, nu doar pana iti cauti alt job.

Desi studiile arata ca e benefic pentru sanatatea ta mentala si fizica sa ai un animal cand lucrezi de acasa, si multi si-au luat animale odata cu lucrul de acasa, sunt si riscuri:

  • reintoarcerea la birou
  • schimbarea jobului
  • noi responsabilitati la job care iti iau din timpul cu animalul

Un studiu Reveal Marketing Research arata ca 6 din 10 romani au animale de companie, iar din ei, 2 din 10 si-au luat animal in pandemie, cu 73% ce prefera caini si 57% pisici. Si cand au fost intrebati care sunt motivele pentru care nu vor sa se intoarca la birou,  75% din angajati au spus ca animalele de acasa, conform businessinsider.com

9. Decizia de a avea un pisoi e mai simplu de luat decat cea de a avea un copil pentru ca poti avea TRIAL AND ERROR. Adica poti incerca (iti recomanda) o perioada de proba, ca sa vezi daca chiar e ceea ce iti doresti. Apeleaza la Green Cats sau alt ONG care are nevoie de fosters si fa perioada de proba facand si un bine. Asa decizi daca o pisica e potrivita rutinei tale sau daca esti dispus sa schimbi lucruri si cate, pentru un animal de companie. 

IN NICIUN CAZ sa nu iei o pisica de pe drumuri daca stai la apartament. Mai ales daca e mai mare. Pisicile de exterior (mai mari) nu se vor putea obisnui in casa. Si dupa ce o iei din mediul ei, pe care il cunoste, te vei supara ca face in casa si nu se poate obisnui la tine si o vei duce inapoi. Dar deja va fi data peste cap saraca. 

Asa ca ai grija de unde iei pisica, si apoi asteapta-te sa faca pe sefa o vreme. 

Pentru ca memeurile sunt adevarate, pisicile chiar cred ca ele sunt sefele casei si tu esti animalul de companie. 

10. Ai facut research pana acum? Adica stii sa cauti lucruri? Pentru ca o sa ai nevoie de studiu inainte si dupa ce iti iei un pisoi. De ce plange, de ce nu bea apa, de ce nu face la litiera, de ce ma ataca cand il mangai prea tare, oare cum se taie ghearele si cand, de ce lasa par mai mult vara, de ce plange pe un ton de pare ca isi da duhul, cum fac baie unei pisici etc etc. 

De exemplu are nevoie de mai multe boluri de apa ca sa simta ca nu ramane fara si jucarii specifice unde sa isi ascuta gherutele. Iar toate aceste lucruri le afli cand te informezi, din zeci de bloguri si articole Youtube. Iar daca nu ai rabdarea necesara sa faci asta…

11. Ai alergii? Poate nu stii inca, dar alergia nu trebuie sa fie la pisica. Si poti descoperi ca in 2 luni de cand ai luat pisoiul incepi sa ai mancarimi. Asta se leaga de punctul 9 si de punctul ce urmeaza: 

12. Iti place curatenia tare tare? Atunci vezi ce faci, caci pisicile lasa par. Haha, nu e cine stie ce veste, dar nu cred ca te astepti la cantitatea de par pe care o lasa. Eu am o rasa ca nu prea lasa par si tot e nevoie de Robot sa dea pe jos tot la 2 zile. Si pe lista de cumparaturi e nevoie constant de role pentru haine. Asa ca daca iti plac hainele tale negre, grija unde le lasi si rabdare, ca vei sta minum 5 minute inainte de fiecare iesire ca sa te cureti. Asta e pretul pe care il platesti stapanului tau :))

Si atentie! Pisicile nu au voie langa clor, desi il iubesc la nebunie. Am invata pe calea grea, cand pisoiul mi s-a tavalit prin el, si am crezut ca l-am omorat, ca pe plante.

12. Apropo de plante: Iti place sa ai gradina in casa? Vezi ca fie va trebuie sa arunci plante, fi sa te lipsesti de unele care iti plac. De ce? Pentru ca unele plante sunt otravitoare pentru animale. 

Vezi aici o lista de plante toxice pentru pisici, dar clar mai cauta sfaturi la veterinar inainte sa aduci pisica sau planta acasa. 

Uneori pisica va manca plante si pentru ca ii merge greu sistemul digestiv. Si apoi va da afara, pe unde apuca, fie iarba si ghem de blana. Sa nu te sperii si sa nu te superi pe ea. 

13. Ai mobila de piele? Ei bine, o sa arate ca scaunele ventilate din unele masini :)) Adica o sa fie zgariate, decojite, practic distruse. Asa ca va fi nevoie sa cauti o solutie pentru asta inainte sa aduci pisoiul acasa si sa te superi pe el sau sa ii spui ca nu are voie si sa te miri ca nu te asculta. HAHAHAH

Si tine departe de ei gentile, gecile, ruscacurile si alte obiecte din piele sau imitatie. Le place maxim :))

14. Si ca vorbim de ce poate face pisoiul in casa ta, sa vorbim de pet friendly versus pets allowed. Adica doar primesti un animal in casa ta si te astepti sa se adapteze sau ii faci casa sa se simta ca o casa si pentru el? 

Aici vorbeam de pensiuni si hoteluri si ce diferente mari sunt intre pet friendly versus pets allowed, si cum alegem noi cazarea acum, ca sa ne asiguram ca nu se blocheaza pe undeva sau darama televizoare. 

Si casa ta va avea nevoie de modificari. Asa cum ziceam, trebuie sa eviti anumite plante, sa renunti la piele, sa gandesti spatiul in 3 d si sa ii faci trepte sau spatii de unde sa priveasca de sus, sa gasesti loc pentru ladita, accesibil constant, sa aiba multiple locuri de somn si joaca. Conteaza sa faca miscare daca e animal de casa, asa ca ia si asta in calcul. 

Gandeste-te la spatiile inguste si urmareste ca atunci cand intra in ele (va intra) sa nu ramana blocat. Geamurile le vei deschide doar pe jumatate sau ai nevoie de plasa care sa tina. Vazele de mare pret nu pot sta in locuri de unde pot fi date jos. 

O sa inveti sa fii putin mai ordonat, caci nu iti poti lasa lucrurile peste tot. 

15. Esti vegeratian? Super, dar pisica ta nu poate fi. Si nu poate urma aceleasi reguli de dieta ca tine, ca e vorba de veganism sau intermitent fasting sau mai stiu eu ce. 

16. Ai pierdut ceva in viata? Stii cum sa faci fata pierderii? Caci piederea unui animal va fi grea si trebuie sa stii cum sa reactionezi. Caci cunosc persoane care au raspuns la durere prin a lua alt animal si dupa aia s-au plans ca nu mai pot cu el si ca mai bine nu il luau. Daca iei pisica pentru copil, pregateste deja povestea realista pentru pierderea ei. Fii gata sa explici ciclul de viata si mai ales, fii pregatit sa faci fata pierderii. 

Cat traieste o pisica? Factorii ca miscarea, mancare si mediul conteaza mult, dar media este undeva la 15 ani. Intre 12 si 18 ani te poti astepta sa ai un animal sanatos, dar tine seama ca genele si rasa pot aduce boli specifice mai devreme sau mai tarziu. Iar analizele si tratamentele costa. O radiografie poate fi 500 de lei, si turele de intravenoase pana la 300. 

Vezi aici un tabel cu etapele din viata unei pisici si cum se numara anii pisicii (nu e ca la caini)

Sursa

17. Sa nu iti iei un model pe care sa il costumezi pentru like-uri pe social media. Ar fi pacat sa vezi un animal doar ca o metoda sa ai followeri. Dar presupun ca daca esti acel gen de om nu te pot opri in a-l tortura in tot felul de pozitii sau cu accesorii, haine sau rutina care de fapt chinuie pisoiul. Gandeste-te doar ca acel animal are incredere in tine ca il protejezi si simte lucrurile mai puternic decat tine. Si are nevoie de somn, caci pisicile dorm 15-20 de ore de somn si daca 3 ore incerci sa faci un tik tok perfect deja se poate numi tortura. 

Te poti limita si la poze din acestea, care fac ziua mai buni tututor, inclusiv lor. 

18. Daca ai avut un animal deja, nu ii cauta inlocuitor. Nu vor fi 2 la fel, nu vei avea aceleasi experiente, 1 nu il va inlocui pe celalalt. Fiecare poveste cu un animal este una de dragoste unica si fii pregatit sa o traiesti fara sa simti nevoie sa spui ”de ce nu e mai mult ca fostul”. Asa cum tu esti unic si pisica ta este unica, si daca vei alege una la fiecar 15-20 de ani, invata, alaturi de ea, sa fii un tu nou. 

 

Ce trebuie să știi când iei un pisoi: Povestea lui TABI

Am avut un huski. Era greu cu el. Asa ca atunci cand a fost vorba sa ne luam propriul animal, am ales un pisoi. Am adus un vagabond de la Bucuresti la Cluj, doar ca era cam mare si in interior nu i-a priit, asa ca a ajuns la o casa din vecini si la o fetita super incantata. 

Dar am stiut clar dupa experienta aceea ca vrem un pisic care nu lasa par si nu miorlaie mult. Da, e copilareasca aceasta cautare, dar eram copii si noi. Nu am avut lista asta de ce trebuie sa stii când iei un pisoi. Stiam doar ce am invatat de la mica noastra companioana de cateva saptamani. 

Dar am avut noroc. Ne-a gasit un british shorthair silver tabby superb.

Nu mă satur de el dupa 12 ani nici după ce dă afară, pe covor, tot ce conține stomacul, pentru că a mâncat ceva resturi din gunoi. Lecții …mereu noi lecții ne învață. Ai zice să îl cunoaștem complet după 12 ani, dar încă ne mai face suprize. Și neplăcute, dar îl iubim pentru că suprizele sunt de obicei plăcute. O față drăguță, un zgomot nou, discuții în contradictoriu în care aproape că pricep ce zice. 

L-am luat de la o Cattery din Timisoara si am fost asa de entuziasmati ca nu am putut astepta sa ajunga la noi si am pelcat noaptea cu masina spre ei sa il luam. A ajuns la mine in brate la pot la Alba Iulia si de atunci nu i-am mai dat drumul.

E perfect. Si ma gandesc cu groaza uneori ca imbatraneste. Dar aleg sa ignor inca, pentru ca e perfect sanatos, vioi si cu personalitate. 

Ce rasa de pisoi sa alegi? Ar fi lunga discutia, pentru ca fiecare rasa are nevoi anume legate de ingrijire sau lucruri specifice care le fac compatibile cu tine. De la pisici fara par, la pisici care nu miauna asa mult, la pisici mai reci sau mai prietenoase, de la pisici de apartament la pisici de rasa cu anumite necesitati sau adorabilizauri pe care ii poti adopta, este o singura regula de fapt cand alegi: Fii sigur ca iti lasi inima sa se indragosteasca. Atat. Daca te deschizi spre un animal, il vei iubi indiferent de rasa sa. 

Te-ar mai putea interesa, pentru ce ai nevoie când iei un pisoi:

Iubiti-le mult! Amintiri frumoase va doresc!

Cătălina, în cuvinte etc.

How to, din experiență: Ce trebuie să știi când iei un pisoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *