fbpx
Cabana A frame: de inchiriat pentru o relaxare cu priveliste

In Europa, in vechime, se numeau cruck frame sau grubenhaus (case in groapa). In Japonia, Chian si sau Polynesia se construiau de asemenea pentru simplitatea asamblarii si polivalenta la diferite intemperii.

https://www.fieldmag.com/articles/history-of-aframe-house-modern-design

Dar in anii 1950, s-a construit prima cabana A frame cu scopul actual de a admira natura si de a explora un nou tip de arhitectura. Si nu, nu a fost viziunea unui arhitect scandinav, asa cum ai crede. 

Rudolph Schindler a construit casa Benatti in anii 1950 in California. S-a inspirat din stilul Normand frantuzesc, dar a adus elemente noi. 

Dar si in Europa, la finalul anilor 1950, arhitectul borvegian Ove Bang creaza un design care avea sa devina trend pentru arhitectura religioasa scandinava, prin biserica sa A frame. 

Bakkehaugen Church

 

Cabana A frame: de inchiriat pentru o relaxare cu priveliste

 

Asa cum in moda se mai intorc trenduri, in anii 2020 au crescut cererile pentru cabane cu o mai mare legatura cu natura. Doar daca te uiti la hashtaguri vezi ce populare sunt. Si asta a dus la construirea de cabane A frame, care lasa loc de privit. Te trezesti cu rasaritul in ochi, vezi cerul si nu stii unde se opreste, faci baie si nu stii unde se opreste orizontul. 

In 202, NY Post scria ca aceste cabane A frame si fac revenirea pentru era Instagram. Si chiar si Lego si-a scos kit de A frame, ca nu doar adultii sa construiasca. 

Asadar, de ce sunt atat de cautate e clar. Factor wow, privelisti si relaxare, comunicare cu natura si simplitatea in constructie a facut ca aceste tipuri de cabane sa apara mult mai des decat altele. 

Ruben Perju, creatorul brandului Noah, arhitect de ”meserie” a deschis o astfel de casa si a pareciat ca „arhitectura scandinavă și minimalismul nordic, învățate în facultate și adunate în ultimii 10 ani, fac parte din biblioteca mea proprie.” Asociaza stilul, asa cum o fac multi, cu tarile nordice, in timp ce zf.ro apreciaza acest stil ca unul amintind de filmele ce au actiunea in zonele montane din SUA. Ce e clar insa: romanii aleg tot mai mult cazari inedite, iar casele A-frame inca se incadreaza in acest model de unicitate. 

Ce conteaza la o cabana A frame de inchiriat? 

Avantajul cabanelor A frame este ca par ”scumpe” sau high end, desi sunt printre cele mai iefine constructii de realizat. La o locatie pentru inchiriat, sunt cautate urmatoarele:

1. LOCATIA conteaza enorm. Este esential ca privelistea sa merite acele ferestre imense. Recenziile la cabanele de pe la noi din Romania, adunate de peste tot, suna cam asa:  

”Un loc superb cu o priveliște uimitoare, numai noi și păsăricile pe acolo.”

”Doar privind peisajul, ramai remarcabil de impresionat! BIG LIKE!”

”Este o locatie minunata, pentru o deconectare de la aglomeratia din oras. Dimineata este mirific cum se aude sunetul raului si de al pasarilor.”

Locatia unde am fost noi confirma si toate pozele de mai jos sunt de la Cabana Nordica din Matisesti, Alba. 

2. DECORUL este esential, al doilea cel mai important aspect, dupa amplasare. Pentru ca, asa cum ziceam, locurile acestea au crescut odata cu Instagramul, ele trebuie sa fie Instagramabile. 

Sunt apreciate elementele traditionale: ”Cabanuta e foarte cocheta si decorata cu gust, multe elemente traditional locale. ”

 ”designul de un bun gust desavarsit”

3. Cabana A frame cu JACUZZI, CIUBAR sau CADA sunt iar in topul lucrurilor cautate de oaspeti. 

”Sauna – de vis, ciubarul-romantic, masajul-revigorant.”

”Ciubarul a fost cireașa de pe tort, oferindu-ne o relaxare de neimaginat, cu privelistea care accentua si mai mult starea de bine.”

”Piscina un mare bonus!”

”The host gave us for free 2 days at the jacuzzi. Definitely we are coming back!”

4. Zona de gratar este in continuare o solicitare, pentru ca ne placa, noua romanilor, mancarea in natura cand iesim in natura. Desi sunt apreciate si cabanele a frame cu gazde care ofera mic dejun, mai nou se practica si comandarea de mancarea de la femeile din zona. Mananci asadar traditional, proaspat. Sau faci gratare. 

”Zona de grătar excelentă.”

”foarte bine echipat, foarte curat, mult spațiu, vederi uimitoare spre munți, proprietar foarte prietenos, stație de grătar de top”

5. Cabana A frame pet-friendly si child friendly

Vorbeam in alt blog despre diferenta intre pet friendly si pets allowed, adica sa spui ca primesti animale dar locatia sa nu le fie potrivita. In unele cazuri, ca al nostru, cabana chiar a fost pet friendly, cu locuri usor de curatat, nimic de spart si chiar jucarii care sa il intampine pe Tabi. 

Micile detalii sunt extrem de bine primite. Mai ales de parinti, fie ei ai copiilor, sau ai pufosilor. Acele plusuri care se regasesc apoi in recenzii, ca:

”primitoare, complet utilata pentru familii cu copii (inclusiv scaun de masa pentru bebelus)”

Sau in cazul animalelor, sa gasesti un pat si vase pentru mancare si apa si jucarii, ceea ce noi am gasit la Matisesti, la Cabana Nordica, e de apreciat.

”We’ve had a great time, the cabin is awesome, it has absolutely everything you need, both for you, as well as for your furry friend!”

Casutele unde poti merge cu animalul sunt tot mai cautate. Iar simplitatea constructiei unei cabane A frame, alaturi de faptul ca un stil de decorare simplu i se potriveste, le fac canditate ideale pentru a merge cu animalul. Vom gasi, cred, tot mai des  astfel de oferte, iar alaturi de pasarele, poti avea si mieunatul sau ham ham-ul pufosului tau. 

ATENTIE!

Printre cele mai dese plangeri legate de cabanele A frame, dar si ceea ce le face unice, este izolarea.

”Cam greu de găsit locul. Din strada principală există un drum foarte îngust și abrupt spre cabană.”

Daca face bine la minte, nu face bine la masini. Iar in unele locatii se ajunge greu, motiv pentru care multi proprietari pun la dispozitie si masini 4×4 pentru cei care se cazeaza. 

Aici la Matisesti pentru noi nu a fost cazul sa ne plangem de urcare, desi ultima parte a drumului nu este asfaltata. Si in plus, este masina 4×4 de rezerva daca nu poti urca. 

Ultima data cand trendul A frame a fost in top, s-a mentinut pentru 20 de ani. Cat crezi ca va mai dura acum fascinatia asta pentru cabane A Frame? 

Mai multe poze:

Mai multe idei de calatorie, trucuri si destinatii pe
Instagram – click here.

Călătorii pline vă dorim!

GALii, Catalina&Florin

”Conteaza ce faci cu timpul tau, pentru ca e limitat. Trezeste-te devreme!”

Recomandari de carti pentru o vacanta in creierii muntilor: 

Tabi a apreciat si el sederea, cu o carte buna. 

Legal disclosure: *These links are affiliate links. If you buy a product through these links, we get a small share of the price (without the product being more expensive for you). It’s up to you if you use them, thank you for reading!

 

Cabana A frame: de inchiriat pentru o relaxare cu priveliste