Dacă ar fi să număr pe degete câte probleme am avut din cauza întrebării ”Ce cadou să duc?”, nu mi-ar ajunge degetele. Și de câte ori nu ai căutat și tu idei de cadouri?
SITUAȚII:
Fie mi s-a tăiat cheful să merg undeva pentru că la noi, la români, cadoul este obligatoriu la vizită, fie am realizat ajungând la destinație că nu am cel mai potrivit cadou.
Am fost în ipostaza plină de stres de a da mai departe un cadou primit care nu mi se potrivea, către cineva care am crezut că se va bucura de el mai mult (stresul vine dacă ai memorie scurtă și ai uitat cine ți-a făcut cadoul, așa că speri că nu e chiar persoana către care îl dai).
Dar am asistat și la rușinea de a auzi cum cineva a aruncat cadouri sau mai rău, a râs de altele primite în conversații cu prietenii.
Și e ok, aste se face cu cadourile: le dai mai departe, le returnezi, le schimbi sau le găsești cumva loc chiar dacă nu ai.
Dar poate fi atât de simplu să afli idei de cadouri acum, fie că ai nevoie de o idee de cadou pentru un prieten, sau unc adou pentru casă nouă, sau cadouri pentru cupluri care acum aleg să facă logodna sau nunta.
Idei de cadouri care m-au salvat și prejudecăți legate de daruri
Noi, românii, avem unele fixuri.
Primul fix este că nu mergem în vizită la cineva ”cu mâna goală”. Am fost și eu vinovată de amânatul unei vizite pentru că nu aveam vreme de cumpărat cadouri. Dar am asistat la conversații în care cineva a spus că nu merge în vizită la nași pentru că ”Chiar nu am bani de cadou acum”. Și mi s-a părut atât de trist, să amâni o întâlnire cu cei dragi pentru că simți în spate imperativul vorbei noastre naționale cu mâna goală. La fel de prost se simt (fără motiv, repet) și cei pe care îi vizitezi și care, tot ca românul, nu te pot lăsa să pleci cu aceeași ”mână goală”.
Am găsit un leac la boala asta când am început să realizez că părinții sunt fericiți dacă le duci doar celor mici cadouri. Și oricum și pe tine te bucură bucuria lor, așa că toată lumea e fericită. Oricum cei mici se vor folosi intens de cadou, asta până se plictisesc. Pe când, dacă alegi să faci cadouri, pot fi neinspirate.
Știai că 49% dintre români dau mai departe cadourile (de Crăciun)? E ceva specific nouă, fie pentru că ne simțim obligați să luăm ceva și lipsa de idei se vede, fie pentru că ne scutește de bani de noi cadouri. Și spun că e o problemă a noastră, a românilor, căci doar 11% dintre spanioli, 17% dintre francezi și 25% dintre italieni fac aceste retururi sau dări mai departe.
Și ca să treci peste faza cu ”Dar hai ia asta” de la finalul unei vizite, sau și mai grav întrebarea ”Ce să-ți dau?” am un sfat: ceva ceva mic, dar mic de tot, și fă să sune că e mare lucru dacă ai primi asta. Dacă cuplul are flori în curte, cere 3. Dacă are fructe, cere 3. Dacă are găini, cere 3 ouă, că îți e dor de o omletă de ouă de casă. Faptul că oferi o alternativă care te-ar bucura o să îl facă pe cel care vrea neapărat să nu te lase să pleci ”cu mâna goală” să se simtă bine.
Cum te asiguri că faci un cadou apreciat? Te gândești la persoană, nu la gest. Dacă știu că o prietenă adoră moda dar nu știu exact care e stilul ei (și aici mă refer că să știi fix ce poartă, ce îi place, ce număr, ce stil, ce culori), aleg să îi fac cadou accesorii în culorile ei preferate (caut pozele pe care le pune pe Insta și aleg ceva într-o culoare care merge cu ținutele în care e ea acolo) sau ceva mai inspirat, care să o bucure mereu, ca moda.
Am găsit pe walldecor.ro un tablou canvas adorabil, care curând o să stea și la mine în dormitor. Știu deja cui să îl fac cadou și aștept ocazia potrivită. Știu că are loc de el, știu că o să îi coloreze camera în chirie și nu e nevoie să dea găuri, că îl poate sprijini unde vrea ea. Abia aștept să îi văd reacția!
Bine, să pentru băieți cu stil merge ceva asemănător, fără chinul de a ghici dacă i-ai nimerit echipa sau tipul de hoodie care nu îl strânge de gât (am pățit asta).
Magazinele spun că de sărbători retururile cresc cu 30% și asta pentru că multe cadouri nu sunt potrivite, iar sărbătorile sunt ocaziile cu cele mai multe cumpărări de cadouri. Un sfat simplu este că dacă cei pe care îi vizitezi au copii, cadourile pentru copii te scutesc de grija că mergi cu mâna goală, iar pe cei vizitați de nevoia să îți ofere ceva în schimb, când nu s-au pregătit.
Un alt fix pe care îl au românii este să ofere cadouri care arată scump, dar să nu aloce bugete imense. Bugetele de cadouri au tot scăzut în ultimii ani, pe când toate obiectele preferate de români (de la haine la parfumuri sau cărți) s-au scumpit. Și atunci? Am înțeles că cel mai de preț dar e tot acela care contează pentru persoana ce îl primește. La o ocazie cu familia, am mers la respectivul unchi cu ceva mare și ușor, dar deloc scump. Ce a fost neprețuit însă a fost reacția lui când a văzut în tablourile la comandă pozele soției și copiilor săi.
Vezi această postare pe Instagram
Tu nu trebuie să faci la fel și să comanzi un tablou de 90×120. Și o serie mică de tablouri tiles cu cele mai îndrăgite poze de facebook sau insta ale cuplului poate să te transforme în vizitatorul preferat.
Dacă până de curând dăruiam cărți, pentru că asta îmi place mie și mă relaxează, am realizat că timpul e prețios și fiecare preferă să îl petreacă altfel. Așa că walldecor.ro a devenit noul meu furnizor de cadouri în caz de nevoie.
Am găsit aici cadouri pentru 1 martie, adică un cadou drag pentru mama și prietenele mele și pregătesc cadoul de ziua soțului meu cu un tablou motivașional de care el spune că nu are nevoie dar știu că o să-i fure privirile.
Banii cadou sunt un trend tot mai răspândit, însoțiți de scuza: Nu am știut ce să îți iau. Ai spune că e de prost gust, dar în sittuația în care, așa cum scriam mai sus, totul e scump, procente mari de cadouri se returnează sau se schimbă sau se dau mai departe, nu mai cred că e o idee proastă. Dar dacă mama vrea să ăți dea cadou 15000 de euro să îți iei o mașină, să știi că la coduri în bani numerar plătești și taxe și mai trebuie și declarați.
INEDIT: Legea spune că între soți cadourile numerar se fac până la 500.000 euro (pf) fără taxe, iar de la părinte la copil de 400.000 euro, și de la bunic la copil de 200.000 euro.
Până să ajungeți la a da sau a primi astfel de cadouri (BAFTĂ) rămân la ideea că la întrebarea Cât să cheltui pe un cadou? răspunsul trebuie să fie mereu, dar mereu: Cât îți permiță fără să ai resentimente sau să te simți obligat.
Așadar, să ținem cont de o altă vorbă specific românească: gestul contează. Și chiar contează. Uneori, ceva semnificativ pentru cei care primesc darul va fi ținut mai bine minte decât o sticlă de whisky scump sau un parfum care se duce în 1 an. O imagine dragă va fi apreciată. Un mesaj motivațional va conta, o insulă pustie va ajuta la concentrare, iar o serie ca asta de mai jos mi se pare printre cele mai potrivite pentru prietenii care au afaceri cu birouri:
Vezi această postare pe Instagram
Asta pentru că la noi, la români, avem un alt obicei prost: în loc să ne sprijinim prietenii, să fim primii care cumpără de la ei și să le creștem afacerea, așteptăm cadouri de la ei imediat ce au un magazin. Să ținem minte că totul costă, dar amintirile au cea mai mare valoare.
Ideile preconcepute că pentru educatoare, învățătoare, doctori sau oameni din conducere se fac cadouri MARI încă există. De obicei, se fac cadouri de aur sau argint, prețioase și de cele mai multe ori, greu de acceptat de către cadrele didactice sau profesioniști. Plus că povara financiară se simte. Și o să spui că nu poți face cadouri normale, ca geluri de duș acestor persoane. Ai dreptate: nu știu dacă ai auzit de știrea de la COnstanța unde educatoarele au refuzat cadourile de la părinți. De ce? De asta.
Așadar, dacă nu dai lanțuri sau stilouri de an școlar, ce poți dărui? Păi cărți :))) O să recomand mereu cărțile, mai ales dacă sunt de ajutor acelui profesionist și sunt din domeniul său. Dar dacă vrei ceva care să impresioneze, tot la tablouri canvas moderne poți apela. Minimalistele și cele abstracte pot fi momente de magie pentru un profesor care trebuie să simtă că a venit vara sau iarna și cu un set de cadouri tablouri își poate schimba toată casa sau chiar clasa.
Avem încă un obicei deloc sănătos în legătură cu cadourile: dăruim băuturi și dulciuri. Adică două dintre cele mai nesănătoase lucruri. Un studiu Colliers în cel mai recent raport „Festive Season in CEE”, la care au participat respondenți din România, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia (CEE-6) arată că românii dau cadouri dulci și 45% dintre intervievați asta aleg, spre deosebire de media regiunii CEE-6, unde 27% dintre cei chestionați aleg să dăruiască produse dulci de sărbători. La polul opus se află Cehia (3%) și Slovacia (13%).
Cei mici sunt afectați mai ales de dăurirea dulciurilor, iar uneori părinții lor te pot privi cu ochi nu prea buni. Dacă la alte cadouri au învățat cum să reacționeze
La dulciuri cei mici nu vor spune nu și asta le poate afecta sănătatea. Să învățpm să facem cadouri benefice, fără stresul dietei, a banilor, a cumpărării a ceva în schimb sau doar pentru că trebuie. Să dăruim cu sens!
O să râzi, dar conform unui studiu de la o platformă online, 67% dintre oameni se bucură atunci când primesc şosete. Să învățăm din acest studiu ceea ce contează și anume că: intenția+nevoia=cadou perfect. Și să construim de aici.
Mai multe idei de cadouri pe
Noul meu site preferat cu cadouri de suflet
Cătălina
Recomandari Carti de vacanta
Legal disclosure: *These links are affiliate links. If you buy a product through these links, we get a small share of the price (without the product being more expensive for you). It’s up to you if you use them, thank you for reading! This article was an advertisment.