O vizită în Hallstatt. Satul vedere si cum micile bijuterii sunt sufocate de supraturism
Mâna sus cine a văzut imaginea asta măcar 1 dată. Da, știu că toți o știți. Ne-a vrăjit timp de ani întregi, ne-a făcut să ne dorim să fim acolo și să simțim aproape în dinți, ca vata de zahăr, norii și ceața aia de deasupra apei, să auzim muzica lebedelor care se urmăresc pe valuri și să așteptăm momentul perfect pentru o poză care la fel de bine poate să devină vedere.
Ce e de văzut în Hallstatt
Locul de unde milioane de fotografi, amatori și profesioniști, fac poza asta ca să vă imrpesioneze, arată ca un supermarket în ziua de reduceri de 90%. Da, satul e superb, dar în orice cadru aduni, alături de fragmente ca bombonele într-o cutie de dulciuri, și zeci, mii de capete care caută aceeași priveliște fără capete, ca tine. Și mai mult decât acea imagine faimoasă, nu pot spune că e cel mai frumos loc în care am fost în Europa. Mai jos e Colmar, un sat care are fix același renume de perfecțiune. Poți citi despre Colmar și secretele lui aici.
Supraturismul e a doua problemă a omenirii în anul 2024, pe lângă vreme. La ora scrierii acestui blog de călătorie, în media se anunță că în Barcelona a fost înregistrată cea mai mare temperatură de 14 aprilie din istorie: 29 de grade. Așadar, o să ardem, o să ardă, ca celuloidele din vremuri de demult, orașele vedere ca Hallstatt. Iar dacă nu ard, atunci tot o să se sufoce.
În Veneția, deja s-a introdus o măsură contra supraturismului: biletele zilnice. Adică doar 40.000 de oameni pot vizita într-o zi orașul. vedem cum va funcționa sistemul, probabil ca la orice muzeu mare.
Una dintre plângerile celor din Hallstatt este că oamenii nu stau în cazările lor din sat. Deși vizitat în numere record (1 milion pe an, 10000 pe zi), acest sat aflat în toate topurile de cele mai frumaose sate din Europa suferă de prețuri mari la care turiștii spun PAS.
Prețurile la cazările din Hallstatt încep de la 600 lei pentru o cameră pe Airbnb și ajung la 10000 de lei pe noapte într-o locație care îți permite să faci poze ca cele ce le vezi pe net.
Și noi am ales o cazare în Obertraun, peste lac cum ar veni. Iar avantajele dacă te cazezi în Obertraum sunt: oameni aproape deloc, cafenea goală dimineața, priveliște impresionantă și un drum de 15 minute pe lac la prețul de 7 euro/persoană spre Hallstatt.
Oricum, pe lac este modul cel mai bun de a ajunge la Hallstatt. Poți merge de la Obertaun la Hallstatt și cu trenul. Sau cu bicicleta. Și așa drumul și orașul când ajungi de pe lac.
Odată în oraș, o să spui că nu ai ce vedea mai mult decât să vânezi poza perfectă. Dar Hallstatt e mai mult decât poza aia clasică.
Are un muzeu al sării, la care ajungi cu un funicular și prețul biletului este de 200 lei. Înauntru nu vezi doar istoria locului, ci te poți da pe un tobogan interior sau să te plimbi cu barca (ca la Salina Turda) pe un lac interior.
Iar sus de tot, ai o parte de Elveția și aici, cu un Skywalk care îți oferă o panoramă de vis. La 360 de metri deasupra orașului, iei funicularul spre elevația de 838m, și vezi asta:
Orașul e plin, e adevărat.
Dar secretul pe care îl păstrează mi se pare că sunt cărările și scările pe care aproape nimeni nu le umblă. Aici am găsit magia sătucului. Aici am descoperit Osuarul și un cimitir de care se vede că au grijă localnicii, căci cei dragi lor sunt aici. Și pe aici vă recomand, pentru a inspira un aer ce în unele locuri miroase a mușețel, aici să vă plimbați. Da, e mai obositor, dar aici e orașul care încă nu a fost sufocat de sunete, de oameni și poze.
Dacă vrei tot panoramă, dar spre oraș, ai și 5 Fingers, în Obertraun.
La 400 m înălțime, platforma în formă de mână oferă o deschidere spre zona Dachstein Krippenstein. Prețul pentru intrare este 39 euro de persoană.
Iar de aici, mergi spre alt obiectiv sub pământ, de data asta cu gheață, nu cu sare. Dachstein Giant Ice Cave este o peșteră cu ghețari. Intrarea costă 250 lei și vezi așa ceva.
Aproape de aceste două orașe este și o cascadă impresionantă, unde te poți opri. Waldbachstrub wasserfall se poate vedea înainte să intri în tunelul spre Hallstatt, dacă oprești în parcarea de alături.
Supraturismul și cum să ne schimbăm așteptările despre locurile pe care le vizităm
Nu trebuie să fie chiar ca în trendul de social media cu Instagram vs Realitate.
Până acum, măsurile pentru a liniști entuziasmul milioanelor de turiști sunt: taxarea, interdicția de parcare, lipsa de autobuze. Iar dacă în anii 1800 agenția Thomas Cook din UK lansa conceptul de excursii de grup la prețuri accesibile, posibil să ne îndreptăm tot spre asta, iar accesul în anumite orașe sau locații să fie dat doar pe bază de ”viză” agențiilor de turism și refuzate indivizilor. Vedem, până atunci, eu zic să profitați. Și așa cum recomand întotdeauna, până nu se prinde toată lumea, vizitați în extrasezon. mai ales că acum cu temperaturile, se poate ca în ianuarie să ai vreme de martie.
Organizația Mondială a Turismului a spus că se așteaptă ca 2024 să fie un record pentru sosirile internaționale în întreaga lume. Așa că tot vei prinde imagini ca acelea pline de oameni.
Dar: NU E O PROBLEMĂ SĂ FOTOGRAFIEZI OAMENI. Din mai multe motive, pe care o să ți le spun acum.
Să fotografiezi oameni înseamnă să prinzi parte din esența locului și a timpului când ai vizitat. Poze cu obiectivele sunt mii, de mii de ori mai bune ca ale tale. Dar să văd ce purta lumea în 2008, când am vizitat Barcelona sau ce stil aveau pariziencele în 2022…asta face parte din farmecul fotografiilor care spun mai mult decât Asta sunt eu în Hallstatt. Spun, așa erau oamenii care vizitau alături de mine și mai ales, Așa arată localnicii.
Fotografiile sunt amintiri, și cred că ar trebui să marcheze amintiri. Aici sunt pisicile din Hallstatt, care sunt atât de obișnuite cu oamenii că ne ignoră, așa cum ignoră și imensele lebede. Aici e apa, care e proaspătă. Aici e cărarea aia care deși în oraș sunt mii de oameni, pe aici nu calcă nimeni, pentru că e mai obositor. Ăsta e capacul de canal care și el imploră să ai grijă de orașul ăasta sufocat. Aici sunt căsuțe poștale de la un bloc și aceștia sunt oamenii care stau în el. Astea sunt pozele care au meritat să fie făcute.
Iar dacă vrei să vezi în loc mult, atunci nu îl ridica la rang de paradis gol. Sau trezește-te la 5 și va fi. Dar pleacă cu ideea că acolo, doar tu vei putea vedea acel loc prin ochii tăi și doar ochii tăi decid pe ce să se concentreze și de ce ai ales să fii aici. Ia-ți un moment și gândește-te la asta: Am fost aici, cu ce plec de aici?
Mai multe idei de calatorie, trucuri si destinatii pe
Instagram – click here.
Călătorii inspirate vă dorim!
GALii, Catalina&Florin
”Conteaza ce faci cu timpul tau, pentru ca e limitat!”
Recomandari de tinute>
- O rochie de in chic de la iepemarie.ro
- O palarie pentru un feel boem de aici.
- O carte de vacanta, ca Femei arse pe rug de aici
- Pantaloni Wide-leg , ca aici.
Legal disclosure: *These links are affiliate links. If you buy a product through these links, we get a small share of the price (without the product being more expensive for you). It’s up to you if you use them, thank you for reading!
De ce rău să fii oraș folosit ca inspirație pentru un film sau desen animat