fbpx
Munchen, o plimbare printr-un oras cu propriul festival de renume mondial

Vă recomand Munchen pentru o escapadă în 2024 pentru mai mult de 1 motiv. Și anume:

  • România o să joace acolo la Euro, moment așteptat de sute de ani 🙂
  • e un oraș superb cu sute de ani de tradiție și un muzeu BMW 😉
  • are anual un festival pe care o să-l recomand oricui, oricând (dacă bea)

Să vă spun de ce e Munchen așa de special și pe unde am ajuns să ne plimbăm în zilele când am dus mașina noastră să își vadă strămoșii. 

Evident, dacă nu veți merge la meciurile naționalei, evitați orașul în iunie și iulie, pentru că va fi extrem de aglomerat. Dar alegeți octombrie pentru că merită. Citiți în blogul cu Oktoberfest-impresii și sfaturi despre cum e la un festival de bere ce adună de 3 ori numărul de vizitatori ai României. Da, adică în 3 săptămâni, Oktoberfest are de 3 ori numărul de vizitatori (6 milioane) pe care România ca ȚARĂ îi are în UN AN. 

Ce e de văzut în Munchen

Prima oprire pentru noi a fost direct Muzeul BMW. De pe drum, am intrat în parcarea muzeului, printre sute de alți vizitatori, veniți tot cu BMW-uri. A fost tare amuzant, căci turul a început de aici. Am pozat modele vechi și cele mai noi. Parcarea costă 2.5 euro pe oră (2024).

Muzeul BMW – de vizitat pentru pasionați de frumos și mașini

Biletul la muzeul BMW a fost 10 euro și poți alege varianta de tur ghidat (1 oră) cu 13 euro. Ambele tururi includ partea de motociclete, atât de importantă pentru BMW.

Inaugurat în 1973, muzeul este alături de fabrica BMW din Munchen. Clădirile în sine sunt speciale arhitectural, principala fiind denumită Weisswurstkessel” ( “sausage pot”). 

Muzeul cuprinde 125 de exponate, de la mașini vechi la motoare, bucăți de mașini, motociclete și în plus, câteva reprezentante ale brandului Mini și Rolls Royce.  

Exponatele sunt frumos aranjate, și te poți minuna câteva ore privindu-le. De la modele vechi, la modele tăiate, la motoare și o selecție din istorie, ai cum să te pierzi în acest univers moto. Noi am făcut-o. Aici sunt printre pozele mele preferate, dar vă las multe să le descoperiți singuri. 

La partea cu motociclete te poți urca chiar pe câteva. BMW Motorrad este o colecție impresionantă de motociclete și parte din istoria BMW. Sunt cluburi multe de motocicliști cu astfel de motociclete în lume și marca se mândrește cu asta. Peste 50 de motociclete originale sunt înșirate în turnul muzeului. 

Mi-a plăcut mult de tot mașina ofriginală din Tomorrow Never Dies, seria Bond, anul 1997 și BMW-ul lui Elvis. 

Imediat ce termini poți să te relaxezi pe băncile din apropiatul Olympiapark. Aici s-a ținut Olimpiada de vară din 1972 și încă poți vedea sute de terenuri, alei și locuri pentru activități. Dar dacă ești deja obosit după vizita la muzeu, poți lăsa pe altă zi această plimbare în parc și te poți rezuma la a privi jucătorii de tenis de pe o bancă și o poză cu emblematicul Olympiaturn. 

 

Ce ar trebui sa stii cand alegi o vacanta in Munchen: Vremea este capricioasă aici și de la călduri maxime, am ajuns să purtăm geci și ne-a ploua maxim. Dar să nu dăm vina pe vreme, căci germanii spun

There is no bad weather, just bad clothing 

Așadar fiți pregătiți cu straturi. 

Parcul Nymphenburg este o locație perfectă pentru o plimbare. O să spuneți că vă înnebunesc cu plimbările, dar noi asta facem, ne plimbăm. Cred că doar așa poți suprinde un oraș în toate ipostazele sale în câteva zile, mergând prin locuri emplematice la pas, fără grabă. Iar parcul acesta cu clădirea baroc ce a fost construit în 1675 e chiar o bijuterie. O să te simți ca la Viena și poți admira rațele sau oamenii, de sub imenșii castani. Ne-a prins atât de bine oprirea de aici! Zgomotele copiilor care aleargă după păsări, sunetele de pași pe pietriș…perfecțiune și vreme să îți aduni gândurile și să faci planuri. 

Dacă tot te-ai plimbat, e vremea pentru o masă copioasă și vă recomandăm Das Weinheim, cu o notă de 4.8 pe google și un desert divin pe care l-am gustat prima dată în Viena – kaiserschmarrn. În plus, berile sunt grozave și puteți încerca berea de Oktoberfest. 

Tot în drum și fără să fie nevoie să vă plimbați prea mult (căci ajungeți acolo cu metroul) este ceva ce noi punem mereu pe listă dacă merită: o stație. Fie că este de tren sau metrou, ca în acest caz, ne oprim să le admirăm, căci avem o istorie lungă cu stațiile în viața noastră. Aici, găsiți superba Westfriedhof station, care merită o sesiune foto datorită amenajării cu lumini imense și colorate. Sunt 11 lămpi colorate, de 3.8 metri în diamentru, care fac experiența supranaturală. 

Vă mai recomand și superbele: MARIENPLATZ numită între primele 20 cele mai frumoase din lume, GROSSHADER și CANDIDPLATZ, un curcubeu superb sub pământ. 

Apropo de sub pământ, un reper pe care îl căutăm și în Paris sau Budapesta a meritat, sunt cimitirele. Zone extrem de liniștite, cu particularități interesante. Aici nu îl veți găsi pe Brâncuși, dar veți putea să admirați cum e celebrată viața celor îngropați. În apropiere de Alter Südfriedhof, cimitirul, este și un cartier drăguț care a fost întinerit și e plin acum de cafenele și magazine mici: Glockenbachviertel. 

Ambele sunt la distanță mică de Muzeul German, unde intrarea costă 75 lei și puteți vedea artefacte moderne din domeniul tehnologiei: avioane, vapoare, ceasuri astronomice. 

Tot o impresionantă operă tehnologică, de data asta ca și construcție, este Scara infinită. Deși un obictiv care mie mi s-a părut fascinant, locul era complet gol. Așa că am putut să ne bucurăm de liniștea dintre blocuri și să contemplăm drumul nostru în viață. 

Scara este aproape de Statuia Bavaria, de unde poți vedea, de sus, tot festivalul Oktoberfest din Bavaria Park.

Dar poți vizita aici și un muzeu superb,  cel al Transporturilor. Biletul costă 40 RON și merită. 

Un alt parc minunat,cam cât Clujul de mare, ca să înțelegeți, este English Garden. Proiectat de arhitectul englez William Kent în 1684 cu inspirație de la picturile lui Claude Lorrain și Nicholas Poussin. 

Te poți pierde pe aici, dar de la surf la picnic, poți face de toate. 

Vă mai recomand și Westpark, cu multe grădini orientale și atât de multe flori!

Să intrăm și în orașul vechi, sau partea din Munchen unde sigur vei ajunge. Intri pe Karlstor (o poartă medievală a orașului de la 1791) și începi să explorezi. O să găsești porți superbe, câteva berării celebre, biserica de la 1468 Frauenkirche care este și un simbol al orașului. 

La fel de emblematică este și piața centrală, cu una dintre cele mai frumoase primării din lume. Stai aici să urmerești spectacolul de la ceasul astronomic, construit în 1568, cu 32 de clopote și 32 de figurine care dansează la orele 11 am și 12 pm. O parte din povestea de pe ceas este sfârșitul ciumei din 1517, când muncitorii din oraș au dansat ca să îndemne lumea să iasă iar pe străzi. În piața este și Fischbrunnen, fântâna cu pești. 

O altă clădire minunată pe exterior și pe interior este vechea primărie. Deși arată mai modern, a fost construită în anii 1300.

Aproape de primărie ajungi la un punct important din Munchen. Dacă e perioada Oktoberfest, o să vezi caii cu căruțe pregătiți a duce berea la festival. Dacă nu, te bucuri de bere oricum, într-o locație de legendă. 

E locația care îți dă senzația cea mai apropiată de Oktoberfest, cu mesele imense și halbele imense. Dar locul e important pentru istoria sa: aici a lansat Hitler în 1920 programul partidului său. Hofbrauhaus am platz a fost fondată în 1589 de Ducele de Bavaria Wilhelm V și este una dintre cele mai vechi berării din oraș. Printre poveștile sale impresionante este cum au plătit cu 23.168 litri de bere pe ocupatorii Suedezi în 1632 în timpul războiului de 30 de ani. Berea încă mai curge aici, la fel și muzica de petrecere și e un MUST pe lista de vizitat. 

În apropiere este și un alt semn că ești în MUnchen. Piața Viktualienmarkt și steagul alb albastru ridicat acolo la ocazii speciale. Piața e deschisă de la 8 la 8 și de la bere la cârnați și suveniruri găsești de toate. Steagul sau mai bine spus stâlpul plin de steaguri a fost ridicat pentru prima dată în 4 mai 1962 ca loc de întâlnire. 

În apropiere este și Asamkirche, biserică proiectată de o pereche de arhitecți din Munchen: frații Asam. Un monumet superb în stil Baroc. Multe clărdiri sunt impresionante în zonă, și de la tedatii sculptate, la inovații artitecturale, vei avea ce să vezi dacă stai cu ochii pe sus. Poți să faci o pauză în parcul Hofgarten, cu imens de multe flori și pavilioane și niște fântâni superbe.

Faceți o pauză la Pfistemuhle, un restaurant cu 4.5 pe Google și o fațadă de vis, ce a fost moară în  secolul 16. 

O altă zonă de explorat este cea din zona Theatinekirche. O biserică baroc cu interior stucco. Aici se oganizează și piețe în aer liber, cu degustări, cu animale și suveniruri colorate. Zona se numește Odeonplatz și v-o recomand. De la curți interioare, la parcul din spate, e superbă. De aici puteți lua bulevardele la pas până la Königsplatz, celebră pentru stilul neo clasic și muzeul de antichități Glyptothek (bilet 30 lei sau gratuit in ultima Miercuri din lună) sau Pinakothek, unul dintre cele mai vechi muzee din lume. 

Ieșire de 1 zi într-un sat german-Wasserburg am Inn

Am mers 1 oră în afara orașului și am descoperit pe râul Inn o peninsulă superbă. Multe structuri medievale încă rămân în picioare și pe lângă o mâncare tradițională, aici poți participa la un târg de vechituri în fiecare joi. 

Wasserburg am Inn este unul dintre cele mai emblematice orașe din vechea Bavarie și merită să îl vedeți. Odată, a fost un hub important pentru industria sării. Podul era singurului peste râu pe o distanță de 30 km. Astăzi, atât podul cât și clădirile vechi impresionează prin decorațiuni. 

Iar la taraba de lângă biserică trebuie să încercați (așa cum ni s-a recomandat și nouă) un tip de cârnați speciali – BOSNA GRILL. 

Ce spuneți? v-am convins să vă opriți câteva zile în Munchen? Să urăm succes naționalei în 2024 și musai să dați o fugă cu ocazia Festivalului de bere Oktoberkest, despre care am scris aici. 

 

Calatorii frumoase va dorim

The GALs, Catalina&Florin

”Daca nu calatoresti nu ai cum sa lasi urme in lume.”

Uite ce iti mai pot recomanda pentru o plecare în Munchen:
  • O rochie speciala de aici.
  • Un ulei care sa te rasfete de la Nuxe.
  • O carte de vacanta, de aici
Legal disclosure: *These links are affiliate links. If you buy a product through these links, we get a small share of the price (without the product being more expensive for you). It’s up to you if you use them, thank you for reading!
Urmareste-ma pe Insta pentru mai multe destinatii de vacanta 
Instagram – click here.

Ce te-ar mai interesa: 

Egypt Nile Cruise Review: 10 Things you will see in this Vacation

How to spend 4 days in Paris: 4 steps and 10 Must Do Activities

Our trip to 3 German Christmas Markets: Dortmund, Dusseldorf, Koln/Cologne

How to Visit Jungfraujoch – Top of Europe in Switzerland: 10 steps and Must do Activities

Croatia Travel Guide: 10 days by car itinerary recommendations

 

 

Munchen, o plimbare printr-un oras cu propriul festival de renume mondial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *