fbpx
Studiu de caz: Cât crește rata după întreruperea din PANDEMIE?

2 min

Domeniu: viața de zi cu zi

Data : iunie 2020

Din martie, când COVID-19 a devenit pandemie și lucrurile au început să arate ca și cum normalul nu va mai fi același, a început discuția despre amânarea ratelor la bănci. Mai jos este caz real, cu cifre și date, despre cum a evoluat situația, de la cerere de amânare la plată a ratelor creditului pe persoană fizică, pentru 2 luni. 

Așadar, undeva în 18 martie nu exista niciun act normativ care să spună ce se va întâmpla cu ratele românilor, deși din 16 martie intram în starea de urgență și sute de mii de oameni deja erau obligați să nu mai lucreze în unele industri. 

Despre cum a evoluat starea și știrile în România, am scris în blogul pe care îl vezi la final, cu evoluția știrilor ianuarie- mai 2020.

Dar, așa cum vedem într-un articol în 18 martie din ziare.com, băncile veneau singure cu propuneri de amânare a ratelor pentru români. 

Aici vedem câteva propuneri ale băncilor, care de la a oferi 3 luni de amânare, vedem și: 

  • ofereau de la 1 -3 luni amânare
  • ofereau reducerea ratei
  • ofereau extinderea perioadei de creditare pentru a diminua suma
  • sau extinderea perioadei de creditare fără niciun cost, ca să se amâne aceste luni

O bancă, cea din studiul de caz din acest articol, a anunțat că va oferi amânare la plată de 2 luni celor care intră pe site și o solicită sau sună. Asta tot înainte ca ordonanța să ofere scutirea la plată și cadrul legislativ prin care se va face. 

Așa că, undeva la începutul stării de urgență, asta s-a făcut. Printr-un formular special de pe site-ul băncii, s-a cerut amânare de 2 luni și apoi s-a așteptat ca cineva de la bancă să contacteze beneficiarul. 

În 31 martie – Ordonanța de Urgență OUG 37/2020 adoptată luni de executiv, care prevede posibilitatea amânării ratelor la bancă până la o perioadă de 9 luni, a fost publicată în Monitorul Oficial. (știrea)

În 6 aprilie – Guvernul României a adoptat Hotărârea prin care OUG nr. 37/2020 privind amânarea ratelor va putea fi aplicată. Această a fost publicată în data de 6 aprilie în Monitorul Oficial nr. 285/2020 sub denumirea oficială „Norme de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financare nebancare anumitor categorii de debitori”.

În 23 aprilie – Amânarea ratelor la credite a fost prelungită la 18 luni de Parlament: OUG 37 a fost aprobată cu mai multe amendamente, printre care și eliminarea ”dobândei la dobândă”.


Ce s-a întâmplat în cazul nostru, în realitate, după amânarea ratelor la credit: 

În cazul din studiu acesta de caz, în 27 martie Banca a contactat beneficiarul, spunându-i că s-a înregistrat amânarea solicitată și că prima rată după acestea 2 suspendate, va fi mai mare cu 20%.

Așadar, cifre concrete, ca să vă puteți face și voi ceva calcule. 

Rată credit: 272 euro

Perioadă rămasă din credit: 9 ani

Dobândă de 6.087

După suspendarea ratelor:

Prima rată după suspendarea pe martie-aprilie = 345 euro/mai

*plusul reprezintă dobânda pe 2 luni plus dobânda la dobândă, plus parte din cele 2 rate împărțite la 9 ani de credit. 

Dobânda s-a modificat și ea, la 6.247. 

Rata nouă, pentru restul de 9 ani = 279.17 euro. 

După ce s-a dat și Ordonanța de urgență în aprilie 2020, condițiile de mai sus nu s-au schimbat în relația cu banca, ci au rămas cele comunicate în 27 martie. 

Dar, avocatnet.ro spune că: 

”unii datornici care au obținut, înainte de apariția OUG 37/2020, o amânare a plății ratelor, în conformitate cu normele interne ale băncii, nu sunt dezavantajate (în ipoteza în care prevederile ordonanței le sunt mai favorabile), putând să solicite amânarea ratelor la bancă și în temeiul actului normativ menționat, cu respectarea termenului-limită, conform Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii”

Dar atenție! Prelungirea de mai sus se face în acord cu creditorul, adică banca sau instituția financiară nebancară.

Oricum, bine e să știi ce zice legea, ce e în interesul tău și să CERI sau SĂ CERI SĂ NU. De ce? Pentru că, așa cum scrie pe stirileprotv.ro, românii care beneficiază de amânarea ratelor la bănci sunt raportați la Biroul de Credit. Fără repercusiuni, spun ei. (sursa)

Ce se petrece acum?

  • Începând de ieri, persoanele fizice și firmele mai pot cere amânarea ratelor la creditele bancare până pe 15 iunie 2020, conform unui act normativ oficializat luna trecută și care prelungește cu o lună termenul anterior, stabilit de Ordonanța de urgență a Guvernului 37/2020.
  • CSALB (Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar) intermediază negocierile cu băncile în România din 2015, gratuit și în mai puțin de trei luni negocierea dintre consumatori și bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare. Ei spun că în săptămâna 2 din mai cererile din partea clienților băncilor de renegociere au crescut cu Dacă anul trecut erau înregistrate, în medie, de la 41 de cereri de negociere pe săptămână anul trecut, la 122 de cereri. 

De ce contează: ”Există consumatori care au sesizat diferența majoră între suspendarea ratelor pe o perioadă de cel mult 9 luni și rezolvarea în cadrul negocierilor cu băncile și a altor probleme precum comisioanele, dobânzile, moneda creditului etc. Astfel, posibilele soluții oferite gratuit în cadrul Centrului vizează toată perioada de derulare a contractului, nu doar acest an.” (sursa sibiu100.ro)

Adică poți negocia tot creditul și ce faci cu el, și să nu accepți ce se petrece cu ratele după suspendarea oferită de lege. 

Cifre estimative despre bebeficiari care au cerut suspendarea ratelor: 

  • La 7 mai BRD a anunțat că a primit 41.000 de cereri de amânare a ratelor pentru 46.000 de împrumuturi
  • La 7 mai, Banca Transilvania anunța 29.000 de cereri de amânare. (sursa profit.ro)
  • La 7 mai, Raiffeisen Bank primise 22.000 de solicitări de amânare în baza OUG 37, iar în 7 iunie numărul ajungea la Raiffeisen Bank la 54.000 de solicitări de amânare a ratelor  la credite, din care circa 32.000 de clienţi au optat pentru amânarea ratelor pe soluţia ordonanţei 37/2020.
  • La 8 iunie – BCR avea 34.459 de amânări de plată a ratelor, cu un procent de 62% dintre clienţi au optat pentru soluţia de amânare BCR, de 3 luni.

 

Cam asta ar fi micul studiu, realitatea pe un credit, o situație reală. Și aș fi curioasă și de altele, dar mai ales, de cum vor arăta știrile în 31 ianuarie 2021, sau reclamațiile, sau schimbările economice. 

Vedem. 

PS: Susține-mă cu un like pe pagina de FACEBOOK BUSINESS pentru viitoare proiecte din Portofoliu sau de zi cu zi. 

Dacă vrei să scriu pentru tine, ne auzim pe unul din canalele de mai jos. 

Contact me!


Te-ar mai putea interesa:

Fiți buni, bine și cu minte, 


Cătălina, în cuvinte etc. Zi inspirată!

Studiu de caz: Cât crește rata după întreruperea din PANDEMIE?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *