*reading time: 3 min
Are și film, dacă nu ai auzit de Don Winslow, cred că ai auzit de Oliver Stone. Și eu la fel, de asta am apucat cartea după film și imediat după experiența asta am ajuns să cred că suntem mult prea puțin pretențioși cu proza. O carte se poate scrie și așa, ar trebui să fie scrisă și așa.
Savages by Don Winslow
My rating: 4 of 5 stars
*variantă doar în limba engleză a cărții
*Te vei regăsi în poveste dacă: îți place tipul sau ești un fel de filosof greu înțeles de lume, dacă ai afinități pentru băieții răi cu suflete de aur sau fetele superficiale cu suflete adânci, dacă ești adept al zicalei Dacă faci ce îți place, nu vei munci o zi în viața ta, Dacă îți place poezia și ironia.
*Warning: cartea conține urme de vătămare corporală gravă, sex cu și fără consimțământ, în 2 sau 3, tortură, trafic și consum de narcotice, răpiri, violență excesivă, vederi pesimiste asupra vieții, sinucidere, exces de putere și adevăruri pe care unii le pot digera mai greu.
“I don’t know what the hell I was doing, all right?! I don’t recognize myself. I don’t know who I am anymore. And it’s all fun and games until someone loses an I.”
Cu un pas alert, o structură minunat de poetică și uneori de violentă, cartea asta e ca o bucată din viața cuiva, surprinsă atunci când devine nebună nebună. Scrisă într-un stil ce sună și descrie SO-Cal, adică partea de sud a Californiei, Sudul, reține, pentru că e big deal în carte, e destul de greu de parcurs sau mai bine zis, nu e ușor de citit. Și asta nu pentru că are tone de referințe, descrieri și opinii care pot fi triggere pentru cei cu traume. Well, și pentru asta. Dar pentru mine a fost greu pentru că am înțeles greu ce ZICEAU.
Un truc drăguț de scriere a fost mach-ul de cuvinte care apoi era explicat ca etimologie. Dar chiar și așa, cam ăsta e motivul principal pentru care nu o să citesc și sequelul.
Viețile lui O – prințesa neînteleasă, Ben – traficantul cu conștiință și Chon – bătăușul filosof, sau mai bine zis viața, pentru că cei trei o împart, așa cum la un moment dat în carte, pentru prima data, împart și patul, ia o tentă de suprarealism mai ceva decât cel pe care ei îl cunosc deja. Deși sunt în lumea narcoticelor, lumea lor nu e deloc așa cum e cea din Mexic, de exemplu. Și când cele două lumi se lovesc, cine se va schimba oare? Ce parte a conștiinței va rămâne în picioare, ce principia, ce alegeri vor conta peste altele? Și cine sunt sălbaticii atunci când punctele de vedere sunt subiective?
Asta scrie și la asta te împinge autorul, uneori din puncte de vedere confuze, pentru că naratorul se tot schimbă.
O lume brutală, dar unde brutele sunt mereu, justificat, ceilalți. Cei ce nu ești tu.
Trucuri faine de construcție sunt răsfirate prin toată cartea, paralele, lucruri care rimează, lucruri care te provoacă auditiv și vizual.
Am început cartea după ce am vazut adaptarea lui Oliver Stone, ce nu e deloc îndulcită, dar pe de altă parte e îndulcită tare. O să vezi despre ce vorbesc, nu are rost să scriu și spoilere. Autorul a consultat la realizarea filmului, așa că nu strică să îți faci timp de ambele, pentru că de data asta merită un total de cam 10 ore.
Cartea în special îți va propune un nou fel de a scrie și de a spune o poveste, așa că e un must, dacă nu chiar un vin 🙂 sec, pe care poate nu o să îl mai guști vreodată, dar nu poți să îl ratezi din lista de degustare.
Filmul
100 de cuvinte despre ce am simțit după
Culoarea m-a făcut să vreau să mă uit la filmul ăsta. Are o paletă de vară, totul e galben și portocaliu și fierbinte și sufocant. Prima dată am văzut filmul și apoi am citit cartea, așa că multe nu știam despre cât de apropiată sau depărtată e relația dintre cele două. Dar scriitorul a consultat la realizarea scenariului, așa că are OK-ul din partea lui.
Lucrurile par brutale, acțiunea nu se oprește, personajele, atât cele pozitive, cele negative dar și cele gri sunt fain scrise, jucate și filmate. Așa că nu o să fie o pierdere de timp, promit.
Personaje: tineri din So-Cal, traficanți și multi-layered personalities
Tonul: dark, dar cu note de speranță
Teme și motive: droguri, relații non-conformiste, răzbunare, zone gri de conștiință, acțiune, introspecție și evoluția sinelui în raport cu o lume ce te forțează spre asta
Descriere într-o propoziție: Întotdeauna sălbatici sunt ceilalți, chiar și atunci când ceilalți ești tot tu, privit în oglindă.
Nota spectatorului: 8/10 Nota INTJ-ului: 5/10, pentru că după ce am citi cartea mi-am dat seama ce nu au avut curaj să arate și cât de Hollywood formatată a fost povestea.
Recomandare: Filmul sau cartea? – Ambele.
View all my reviews
PS: Susține-mă cu un like pe pagina de facebook. Promit că o să te fac să zâmbești…prin povești.
Dacă vrei să scriu pentru tine, contactează-mă la 0762.638.680 sau catalina@consultant.com
Zi inspirată,