fbpx
Trăiește viața experiență cu experiență -Ține un discurs

Știi vorba aia că până nu încerci nu știi? Nu știi dacă îți place, dacă poți sau dacă ai ceva în tine care atunci când ești gata să renunți nu te lasă.
Ei, acum știu cum pot unii oameni să țină discursuri.
Ce? Credeai că am ținut unul? Urmează. Dar e recomandat, chiar dacă ești novice, terifiat sau ruginit, să faci ceva antrenament.
Nu o zici ca un maestru? Nu-i nimic, da’ hai și învață!
Unde?

Aici e exemplul meu de discurs.

Model DISCURS

De la bun început vă spun că aptitudinea de a ține un discurs nu e ceva opțional. Ca să ai prezență și să ai o șansă în plus să demonstrezi cine ești, TREBUIE să știi să te prezinți. Iar oricine vorbește în public, pe orice temă, părerea mea e că ȚINE UN DISCURS. Și dacă tot ții aceste discursuri, de ce să nu fie din ce în ce mai bune?
Bun, vrei să înveți, dar cine te învață?

Păi…în principiu nu te învață nimeni cum să stai în fața unui grup și să te ții tare. Trucul cu grupul dezbrăcat din fața ta nu merge. Și eu am imaginație, am și încercat, așa că trust me.
Dar duminică am mers la Cărturești Cluj pentru o sesiune de ieși în față și învingeți teama de discurs. Motiv pentru care am stat în rândul trei și am tăcut din gură. Evenimentul a fost Discursuri fără zahăr | Eveniment Toastmasters Cluj. Și oamenii ăștia au vorbit despre ce le place, ce îi face să ticăie, de ce sunt cine sunt și ce îmi spun mie.

Din cele 9 discursuri ….fără zahăr, pot spune că am știut câștigătorul înainte să fie anunțat și asta pentru că, deși nu sunt antrenată să țin un discurs, știu cum sună unul bun. Însă preferatul meu a fost cel al lui Simona Maria, despre cum să trăiești viața pas cu pas, dar nu repetativ. Cum să iei drumuri noi în destinațiile tale și să te mai și oprești la … obiectivele turistice de pe acel drum, ca un anticariat nou, un recital sau o sesiune de comunicări Toastmasters. Pentru că așa poți învăța ceva nou și poți trăi ceva nou în fiecare zi.

Așadar, ce ar trebui să faci, DACĂ POȚI, atunci când vorbești în public – lecții de la prima întâlnire cu Toastmasters

1. Vorbește tare – lecțiile doamnelor din era victoriană nu se mai aplică. femeile pot vorbi la fel de tare ca bărbații, ba chiar e recomandat dacă ceri atenție. Menține tonul.
2. Spune o glumă. Poate fi vorba și de o faptă tragică, spune o glumă. Cu bun simț, ea nu te va face să pari insensibil, ci va opri fluxul de sentimente și va cimenta atenția. După glumă fă o pauză și nu spune nimic foarte important. Nu o să fi nici auzit nici crezut.
3. Spune o poveste în tot ceea ce spui. E destul de clar, chiar dacă nu trebuie să se întindă pe sute de pagini, oferă ceva cu ton plăcut și introducere, cuprins, încheiere, iar dacă din poveste se trage și o învățătură, ai dat lovitura.
4. Vorbește despre ce știi sau vorbește din experiență. Nimic nu se compară cu elementul uman oferit de tine propriului discurs.
5. Râzi de tine. Dacă vorbești despre tine, poți face asta. O să fii mai destins și mai plăcut.
6. Nu păstra foi la tine, dar ține-le în apropiere. Nu urma rândurile scrise, o să te încurce mai mult decât să vorbești liber și spontan.
7. Dă citate, dar nu te cita pe tine.
8. Joacă roluri. Folosește spațiul, vestimentația, timbrul vocii, tot ceea ce ai în jur și te poate ajuta la reprezentație. Orice discurs e o mini reprezentație. Din punctul meu de vedere, dacă reușești să o duci la bun final fără să te cred actor, ești cel mai bun speaker din lume.
9. Împacă-te cu emoțiile. Eu mă înroșesc, asta e, un semn de slăbiciune imposibil de controlat. Unii transpiră, alții tremură. Asta ești, ăsta ești, dar gura nu ți-o poate închide nimeni. Privește publicul în ochi și nimeni nu o să se mai uite la mâinile tale, decât dacă vrei.
10. Termină cu aceleași cuvinte cu care ai început sau reinterpretate. O să dea putere discursului.
11. Lucrurile triviale, ca lupta bărbați-femei, subcultura, cum e românul poet, sex, prostie, stereotipuri, kitsch-uri, cultură populară în vogă, prind la public. Dar prind și lucrurile la sentiment, dacă sunt oneste și spuse cu un aer de confidență.
12. Ai curajul să crezi că nu vei fi perfect, dar mai puțin ca perfect e ok.
12771887_155800428137546_1889749074856155365_o
Dacă te atrage ideea de a deveni un vorbitor mai bun, Toastmasters Cluj țin întâlniri la care poți participa fără obligații, în fiecare marți de la ora 19:00 la Agape.
Vezi detalii pe www.toastmasters.ro și spor la vorbe.

HELP!

Bafta multa! Daca aveti nevoie de astfel de discursuri, va pot ajuta.

Si aceste carti va pot ajuta sau inspira: Discursul regelui, Arta de a vorbi în public.

Legal disclosure: *These links are affiliate links. If you buy a product through these links, we get a small share of the price (without the product being more expensive for you). It’s up to you if you use them, thank you for reading!

Te-ar mai interesa:

Trăiește viața experiență cu experiență -Ține un discurs

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *