fbpx
Studiu de caz: Cum devii asigurat la sănătate dacă nu ești angajat

Am rezolvat, după câțiva ani buni, să devin asigurată ca administrator de firmă, pe baza veniturilor din dividente. Și scriu acest blog pentru că de-a lungul timpului 3 contabile (foarte bune de altfel), 2 angajați CAS și 1 angajat ANAF, plus ceva persoane pe net întrebate nu au știut să îmi răspundă la întrebarea:

De ce nu apar ca asigurată CAS (la sănătate) chiar dacă am depus declarația unică și am plătit contribuțiile la timp?

 

Pentru context:

  • am firmă din 2015 și doar în câteva rânduri m-am amgajat în propria firmă, că na, mai scoteam și dividente și de ce să plătesc de mii de ori,
  • de câte ori am mers în spital am fost angajată pe repede înainte,
  • am fost cu trimiteri la controale de fix 2 ori, motivele fiind că în România medicii de familie sunt degeaba și pare că îi deranjezi dacă le ceri ceva (sunteți bineveniți să mă contraziceți și să îmi recomandați un medic de familie bun în Cluj) și pentru că dacă vrei să programezi ceva pe bilet de trimitere aștepți de 10 ori mai mult.

Acum problema:

În fiecare an când am scos dividente și nu aveam carte de muncă am apărut ca neasigura la sănătate. Am fost și până la CAS și până la Finanțe și degeaba, că nu m-au lămurit cu ce aș avea nevoie. Unii cereau ceva număr de înregistrare, ceilalți ridicau din umeri.

Contabilele pe care le-am întrebat sunt excelente în domeniul lor. Și deși am avur depusă declarația unică și plătite impozitele, iar ele credeau că de data asta o să apar asigurată, iar e iulie și nu sunt.

Ca fun fact: soțul meu nu mai are carte de muncă din iulie anul trecut și tot pe dividente a plătit contribuțiile dar el apare asigurat. De ce? Don’t know!

Așadar, dacă și tu ești în situația de a nu fi angajat și te întrebi

cum ma asigur la sanatate fara carte de munca,

aici sunt pașii, destul de simpli acum că eu am trecut prin etapele de nervi și neputință.

 

  1. Până în 25 mai a anului îți faci sau ceri de la contabilă să facă declarația unică pe veniturile din anul anterior.
  2. Mai faci alături de declarația unică pe anul anterior și o declarație unică pe anul în curs, în care estimezi cât vei încasa. Și da, aici este SECRETUL (sau cel puțin misterul de care puțini din cei întrebați de mine au știut: Sunt 2 declarații necesare, nu 1). 
  3. Declarația 2 are foarte puține date și se depune oricând, nu până în 25 mai. Eu am depus ieri, in 26 iulie. Am fost la ei și după completarea datelor mele am bifat pe ultima filă că nu am venituri în acest an (nu știu de ce bifezi asta, cred că ei nu recunosc dividentele ca venit) și apoi estimezi un minim, eu am pus 1530 lei.
  4. La Finanțe mergi la ghișeele de Declarație unică, unii te ajută să completezi.
  5. Mergi la CAS cu exemplarele tale sau cu recipisa de la Online la ghișeul Verificare stare asigurat ca să te ia ei în evidență și bum, din acel moment ești asigurat.

Te poți verifica aici http://cas.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html. 

Baftă și la cât mai puțină nevoie.

Dacă ți-a plăcut blogul, lasă o recenzie aici, sau un share la articol.

Mă va ajuta asta ca autor de cărți care mai dă și sfaturi despre orice, după 35 de ani de viață, 15 ani de antreprenoriat și 20 de relație. 🙂

Studiu de caz: Cum devii asigurat la sănătate dacă nu ești angajat