fbpx
Povestea unui bucatar Chef – in 6 filme despre bucatarie

Imi plac filmele despre mancare pentru ca imi place mancarea. Dar si pentru ca de obicei sunt despre oameni creativi intr-o industrie brutala si asta iar imi palce ca subiect. Asa ca am vazut filmele despre bucatari cu atentie si in timp ce le devoram (haha) ma gandeam ca bucatarii chef din filmele de mai jos au ceva in comun. Mai mult decat bucataria, pot fi chiar…acelasi om.

Sa va explic. Sunt 6 filme despre bucatari pe care vi le recomand. Si daca le vedeti in ordinea de mai jos, e ca si cum urmaresti acelasi bucatar prin diferite stagii, de la inceputuri si entuziasm, la nebunie. 

Burnt – Chef – The Bear – Boiling Point – The Menu – Pig – cu alte 4 nume ca Special Guest. 

Asadar, asta povestea unui Chef care trece de la magie la nebunie si inapoi. 

6 filme despre bucatarie

Si felul in care va recomand sa le vedeti, ca ordine, este ca sa va inchipuiti ca personajul principal este acelasi mereu, in diferite etape din viata lui. E un exercitiu amuzant de imaginatie si va promit ca merita. Face lucrurile mai interesante, mai …picante, ca sa incepem cu jargon de bucatarie. 

1.Burnt – film despre bucatarie in care cunoastem personajul nostru

Un maniac. Un egoist. Un caracter autodistructiv. Un nebun de la inceput.

Presupun ca si trebuie sa fii ca sa ajungi in bucatariile acelea. Dar in acest rol, primul in linia de 6 filme despre bucatarie pe care vi le recomand si prin fata lui Bradley Cooper, vedem un chef pe val. 

Obiectivul lui Adam Jones este sa obtina a treia stea Michelin. Odată unul dintre cei mai promițători chefi ai generației sale, a lasat viciile si un comportament imprevizibil sa ii ia totul: restaurantul, echipa și reputația. Si desi incearca iar, vedem cum relatiile din trecut ii afecteaza planurile si acum. 

Desi il vedem cum incepe sa isi stapaneasca impulsurile distructive. Face echipa tot mai buna si se reconecteaza cu sensul mancarii si cu ideea ca succesul in bucatarie vine nu doar din perfectiunea mancarii, ci din bucuria a hrani pe ceilalti. 

CONTINUAREA: De aici vom trece la CHEF. Si ca sa fac schimbarea, dar personajul sa fie acelasi, o sa zicem ca odata ce a obtinut a 3-a stea Michelin, dupa ceva vreme Adam, (o sa ii spunem mereu Adam de acum), vrea sa faca ceva si pe cont propriu, sa isi dovedeasca iar ca poate sa o ia de la zero. Sau poate chiar are o cearta cu Tony, seful restaurantului si ajunge in situatia de mai jos. Oricum ar fi, ajunge in …

2. Chef – film despre bucatarie in care personajul o ia de la zero, iar. 

Aici Adam (tot Adam ii spunem), dupa ce este dat afara de la restaurantul prestigios din LA, decide ca o rulota ar fi cea mai buna idee sa isi continue pasiunea.

Si intr-un film optimist si dragut, vedem cum reuseste sa faca iar mancare la nivel inalt dintr-o rulota. Ajunge senzatie pe internet si peste tot unde opreste prin America rulota lui, este mega cautat. 

In aceste filme si personajele secundare (ajutoarele bucatarului chef) sunt importante in povestea lui. Aici, John Leguizamo aduce rasete si arata ca loialitatea este castigata de oamenii nu doar geniali in ce fac, ci care arata respect celor din jurul lor. De altfel, in toate aceste filme va exista un ajutor de bucatar care va plana in jurul personajului principal si il va face sa creasca.  Evoluția personajului in Chef este marcată de renunțarea la confortul rutinei, explorarea creativității și regăsirea pasiunii autentice pentru gătit.

CONTINUAREA: De aici vom trece la The BEAR. Si ca sa fac schimbarea, dar personajul sa fie acelasi, o sa zicem ca odata ce a revenit in centrul atentiei cu rulota lui, fratele sau moare si este nevoit sa vina in Chicago. Fratele sau a avut un restaurant si acum este nevoie de el sa il preia. Oricum ar fi, ajunge in …

3.The Bear – film despre bucatarie in care personajul este nevoit sa descurce itele

Serialul asta din 2022 s-ar putea sa aiba si sezonul 2. Dar mie mi s-a parut perfect asa cum a fost. Pe langa faptul ca se incadreaza perfect in povestea mea si a lui ”ADAM” cel care trece prin mai multe stadii, este si minunat facut.

Dialogul, cadrele lungi (1 episod e facut dintr-o singura filmare-genial) si felul in care tu te simti sub presiune, il fac unul dintre preferatele mele si o minunata pauza de cateva ora de la chestiile la fel pe care le poti vedea la altii. 

Asadar, in acest capitol, Adam, cu tot ce stie el, trebuie sa salveze de la faliment un Italian beef sandwich shop, care a apartinut fratelui sau. Mafioti, datorii si un var ciudat, oameni interesanti ca ajutoare de bucatari si o intreaga serie in care el incearca sa faca lucrurile ca la restaurant, dar echipa vrea sa le faca asa cum le facea fratele sau. Pare increzut, cu ifose, cu idei care nu merg in Chicago. Dar mancarea este …mmmmhmmmm. Vedem cum acest chef este impins la maxim, cand tot ce poate merge rau merge rau, iar tot ce stie despre cum sa conduca un restaurant pica si e nevoit sa invete sa faca lucrurile altfel. Si reuseste, o sa vezi cu ce pret. 

CONTINUAREA: De aici vom trece la Boiling Point. Si ca sa fac schimbarea, dar personajul sa fie acelasi, o sa zicem ca atat de mult succes a avut iar ca deschide un nou restaurant si extinde The Bear. Oricum ar fi, ajunge in …

4. Boiling Point – film despre bucatarie in care personajul este impins la limite

Adam ajunge din nou la cele mai inalte limite ale bucatariei.

Are un restaurant de succes si o echipa pe care o conduce precis. Acest film este o capodopera din 2019. Un intreg film filmat in one take. Genial! Vedem cum se desfasoara 1 seara la acest restaurant, cu bune si mai ales cu rele. Nevoi urgente in bucatarie, clienti ciudati, si un chef care abia se mai tine pe picioare. Va fi mai mult decat un film in seria asta pentru tine, va fi unul din filmele MUST de vazut daca te pasioneaza bucataria, afacerile si mai ales, psihologia. 

Si merge atat de bine cu The Bear pentru ca asistenta lui ”Adam” din acel serial parca evolueaza natural in asistenta Carly din acest film. Merge ca un vin bun la desert. 

CONTINUAREA: De aici vom trece la The Menu. Si ca sa fac schimbarea, dar personajul sa fie acelasi, o sa zicem ca rusinat de ce s-a petrecut in restaurantul sau si cu sine, Adam ramane in anonimat si merge pe o insula la acest nou restaurant avantgardist unde doar invitati selecti ajung. Izolat de lume si liber sa gateasca ce vrea, trecutul il bantuie si ajunge in …

5. The Menu – filmu despre bucatarie in care personajul plesneste

Asa cum spuneam, in acest film vedem ca pasiunea lui Adam pentru mancare a atins paroxismul.

Dezamagit de toti si toate, trecut prin atat de multe (merge ca acest film sa fie continuarea de la Boining Point), o ia razna complet. Adam face dintr-o cina selecta un joc mortal si vedem cum invitatii sai, caricatori ale diferite tipologii umane, sunt spectatori si aploi implicati in jocurile lui nebune. 

Un film apreciat de critici si mai mult decat un film despre mancare, o caricatura aproape teatrala a industriei influncerilor si a nazurilor pe care le facem azi la orice. Prezenta peste substanta, filmul si bucatarul aduc la suprafata toate ifosele, nazurile si greselile pe care le face majoritatea in loc sa…deguste realitatea. 

CONTINUAREA: De aici vom trece la Pig. Si ca sa fac schimbarea, dar personajul sa fie acelasi, o sa zicem ca intr-un fel sau altul Adam scapa de pe insula, dupa torturile la care ii supune pe clienti si personalul. Si ajunge in …

6. PIG – film despre bucatarie in care personajul este izbavit

Un rol neasteptat a lui Nicholas Cage, nu chiar la nivelul lui Brandon Fraser care a luat Oscar, dar aproape cred eu. In el, ”Adam” traieste ca un sihastru intr-o cabana din paduri, alaturi de porcul sau cautator de trufe.

Are succes porcul, asa ca fostul chef mai vinde trufe la restaurante ca sa supravietuiasca. Dar porcul ii este furat si personajul este nevoit sa iasa din izolare ca sa il caute. Si sa se razbune. Dar iesind din padure, acest chef ajunge saa se regaseasca si poate sa se ierte pentru tot ce crede ca a facut si chiar a facut in viata ca sa merite ce a primit. 

Finalul este genial si am plans. Cu o noua lectie care arata cat de important este actul ”hranirii” si cum mancarea este o metoda de alinare de fapt.

Este ca un cerc parca al pierderii si regasirii dorintei de a gati, de a fi, de a conduce echipe si cultiva relatii. 

4 alte filme, mai ciudate, tot pentru cei care apreciaza domeniul #food

De la cele de mai sus, continuarea poate fi in Ratatouille, daca ne inchipuim ca Adam al nostru s-a reincarnat si vrea sa ajute un bucatar sa devina mai bun 🙂

Oricum ar fi, as include si acest film ca sa il vezi in lista si la final, ca sa te faca sa te simti bine dupa asa calatorie plina de aventuri si diferite stari de a fi, toate intense. 

Dar mai am 3 recomandari, muuult mai ciudate. 

  1. Hunger 2023 – film tailandez despre o tanara care incearca sa ajunga departe cu talentul ei, dar invata de la un bucatar cam imoral. In stilul The Menu, dar mult mai slab dupa parerea mea. vrea sa comenteze despre diferentele dintre bogati si saraci, cu referire la ce mananca ei, dar cumva rateaza impactul. Poti incerca insa sa il vezi. 
  2. The platform 2019 – film spaniol care e mai mult comentariu social decat film despre mancare. Dar imaginile sunt de imapct si nu te vei ”ridica de la masa” fara sa simti ceva. Recomand maxim, pentru tot ce incearca sa spuna si mai putin pentru aranjarea mancarii si pregatirea ei. 
  3. Hannibal 2013 – serialul american care readuce povestea psihilogului genial dar canibal la viata. Si o sa zici, ce naiba face serialul asta parte din lista? Ei bine, daca faci abstractie de ce anume se presupune ca gateste Hannibal, serialul e o capodopera culinara. Episoadele sunt denumiri din bucatarie, cu Releves ca nume la primul episod. Adica fel principal, mai mare decat un Entree si mai special. Vizionare placuta. 

Multumesc, cam asta mi-am imaginat eu vazand aceste filme despre bucatarie si placerea, dar si durerea de a gati la nivel inalt. 

Te-ar mai putea interesa:

Fiți inspirați, vești bune vă doresc!

Cătălina, în cuvinte etc.

Povestea unui bucatar Chef – in 6 filme despre bucatarie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *