De mult, mult timp, poate chiar de când micul dejun se lua sub un măr în grădina raiului, s-a scris poezie la cafea.
Fie că asta însemna că cineva șoptea
„Ai grijă azi, nu mă uita,
Iubește-mă în aburii de cafea…”
sau poezia era formată doar din mângâieri.
Și poezia era un act intim, care nu își cumpăra decât intrarea în inima cuiva. Dar în 21 martie, poezia îți cumpără lucruri în lumea materială. Peste tot în lume, vei plăti cafeaua cu o poezie.
Cum?
Julius Meinl a inspirat această minunată campanie.
Pe 25 octombrie 2013, peste 6,300 de oameni au folosit poezii scrise pe șervețele în schimbul unei cafele, în multe cafenele din întreaga Românie.
Și anul acesta, în 21 martie, poezia îți va aduce cafeaua. Sau ceaiul.
Vezi aici locațiile din țară #paywithapoem
Sună-ți acum un prieten, spune-i că nici nu te gândești să ratezi ziua, alege o locație, mergi, așează-te și scrie. Valoarea cafelelor va fi dată de poezii, dar valoare poeziei născută la acele mese va fi inestimabilă. Hm, poate că lumea se va schimba, cel puțin pentru o zi, și totul o să pară posibil.
Sfaturi despre cum să scrii o poezie:
Uită de versuri, dacă ți se pare greu.
Alege un subiect: poate fi sentimentul de a sta la o cafea, într-o dimineață aglomerată și să privești lumea; poate fi o persoană de la masa alăturată, despre care nu știi nimic; poate fi chiar cafeaua.
Trișează: Scrie de seara, din liniște, despre vise ce vor veni sau sunt pierdute. Apoi a doua zi folosește foaia ca plată.
Începe poezia cu un rând, sau, dacă ai deja un vers, construiește în jurul lui:
exemplu prim rând: M-am trezit înecată în viață de dimineață…-Mi-a venit acum în cap mirosul cafelei de azi dimneață, dar în loc să zic asta, am folosit câteva cuvinte mai frumoase și am spus același lucru, dar ocolind să o spun clar. Dar poți porni și de la ceea ce ți-a venit în minte: Mi-a venit în cap mirosul cafelei de azi…..
Exemplu de vers peste care poți construi: Recunosc că nu trăiesc complet/Decât după ce te înghit, pervers și somnolent – Scris tot pe loc, versul poate fi plasat ca temă tot pentru o poezie despre cafea. Da, de fapt spune tot că mi-am adus aminte de cafeaua de dimineață, care m-a trezit, dar o spune așa, mai șocant, pentru că poezia trebuie să fie la fel de eficientă ca o cafea la a trezi spiritul.
Sau poți apela la Eminescu. Dacă el zice: Era odată ca-n povești/Era ca niciodată/Din rude mari împărătești/O preafrumoasă fată. Ritmul și rima sunt ușor de replicat. Hai să încercăm:
M-am simțim împărătește/După un dulce somn/Că doar cafeaua mă trezește/Când eu doar vreau să dorm.
Ei, haide, pune primul vers acolo și pregătește-te pentru 21 martie. Din miile de poezii ale lumii, să fie și a ta una. Fă-o cadou cuiva care nu știe ce simți. Poate fi un moment ideal să îi spui că iubești, dar să poți oricând ascunde asta în ocazia zilei. Spune-i că îi plătești tu cafeaua. Sau trimite-o cadou cu instrucțiuni de ridicare a cafelei/ceaiului, cuiva căruia vrei să-i faci o surpriză.
Postează pe mediile sociale reacția ta, poezia și reacția celui care ți-o servește.
Inspirație îți doresc!
PS1 – Aș vrea să printez harta locațiilor. Visez să fac, într-o zi, turul celor peste 50 de locații din Cluj pentru a scrie poezii pentru cafele. La fiecare, aș lăsa pe un șervețel poezia, dar aș vrea cafeaua să fie dată primului om trist sau singur care intră în locație în acea zi. Și după ziua de 21, aș avea acele poezii strânse în cartea:
Cafelele care te trezesc la cuvinte
50 de moduri în care să nu plătești pentru viață
PS2 – Dacă s-ar scrie toate poeziile pe sticky notes, cam ce suprafață ar acoperi dacă s-ar strânge din întreaga lume?