Istanbul: ce e de vizitat si de mancat in capitala pisicilor
Recunosc ca am ajuns la Istanbul doar din intamplare cumva, nu pentru ca era pe ceva lista. Si nu pentru ca am vrut sa facem cumparaturi, adica una dintre activitatile principale din oras. Dar a devenit o surpriza si o amintire frumoasa. Pe langa toate celelalte orase europene, Paris, Madrid, Budapesta, Viena, Zagreb, Istanbul nu e capitala, dar este singurul oras pe doua continente. Si am stat cu picioarele pe ambele.
Read/Cuprins
Istanbul: ce e de vizitat, de mancat, de evitat
Cateva lucruri pe care sa le stii despre Istanbul, ca sa il apreciezi:
Istoria Constantinopolului de altadata este lunga si agitata. Azi se vede prin zarva incredibila a celor peste 15 milioane de oameni in ceea ce este cea mai mare aglomerare umana a Europei.
Pe langa locuitori, mai vin si milioane de turisti, adica tot cam asa la vreo 16 milioane (in 2022).
Aici regulile de circulatie sunt doar orientative si totusi se circula mult si bine. Face cinste tara renumelui de a avea granita cu 8 tari. Are 3 poduri ce leaga Europa de Asia, caci 95 la suta din suprafata Istanbul-ului e in Asia.
Numele orasului contrazice limba romana, care are regula la inainte de B scriem cu m. Si de multe ori gasesc scris Istambul. 🙂
Ochiul albastru care il gasesti des ca model pe tesaturi sau ca amuleta se crede ca apara de rele si deochi. Ca si noi, sunt o populatie ce crede in superstitii.
Laleaua a fost acaparata de Olanda, dar vine din Turcia. Si daca ajungi primavara in Istanbul, vei vedea spectacolul lalelelor.
Cuvinte si expresii turcesti pe care le poti folosi: Merhaba – bună ziua, tesekur ederem/tesekurler = multumesc , liutfen = va rog, evet = da, hair = nu, afedersenes = ma scuzati, ne kadar = cat, alamiurum =nu inteleg, hociacal=pa.
Inflatia e o problema in Turcia. Asta inseamna ca poti cumpara mai mult cu mai putin. Daca auzi de inflatia din Romania, sa stii ca aici e si mai rau si uneori degeaba te uiți pe net de preturi ca ajungi si inflația face ca totul sa se schimbe. La ora scrierii acestui blog, ea era la 50%, in conditiile in care in Romania este de 10%. Tocmai de aceea rar gasesti preturi afisate la raft.
Istanbul: ce e de vizitat
Arhitectura e incredibila, ca in orice oras care se respecta si are o istorie lunga. Este parte a Unesco World Heritage si unele zone o arata.
↪Orasul are 3100 moschei, dintre care 1 cu 6 minarete, lucru interzis pe vremea aceea, caci 6 minarete sunt dedicate doar unui zeu. Doar moscheea de la Mecca avea 6. Dar sultanul Ahmed a dat ordin ca Moscheea Albastra sa fie construita si desi a spus ca a fost o greseala, si a dat vina pe arhitect, ea a ramas ca o constructie cu 6 minarete. Ca sa rectifice putin greseala si sa nu fie blamat, la Mecca s-a construit un al 7-lea minaret. Problema rezolvata. Moscheea Albastra este fata in fata cu Catedrala Sf. Sofia, asa ca le poti bifa repede pe ambele.
Zona din jurul zonei cu Moscheea albastra e veche și faina, cu case de lemn si piete mari, si merita explorata la pas. Gasesti zona in care se afla vechiul Hipodrom, cu coloana lui Constantin și un obelisc adus din Egipt.
↪Agia Sofia (biserica intelepciunii) a fost construita de Iustinian. Devine moschee si apoi in 1935 muzeu. A fost construita de 1 matematician, 1 fizician, 100 de muncitori calificati și 10.000 de muncitori necalificati. Iar domul de 31 metri este doar cu putin mai mic decat cel al Panteonului din Roma.
Lasi la intrare, intr-un hol, incaltamintea, iti acoperi capul si apoi explorezi interiorul care are pe jos un covor pufos si gros. Nu pot spune ca m-a lasat fara cuvinte, dar merita vazuta pentru istoria lunga si importanta pe care a avut-o.
↪Moscheea lui Suleyman cel Mare mi-a placut cel mai mult. Mai mult decat pozitionarea sus pe deal, loc de unde vezi Bosforul si gradinile linistite, e construita de Mimar Sinan, cel mai mare arhitect din Orient, comparat cu renumitul Michelangelo.
Cam atat cu locurile religioase, trecem la alte constructii impresionante: Palate
↪Palatul Topkapi, la care intrarea costa 30 euro, este un complex imens. Si verde. A fost ales special locul de catre Mohamed, pe locul acropolei Constantinopol.
Are poarta cu tunuri, si 22 de sultani au domnit de aici in 400 de ani. Este vechiul palat al sultanilor si muzeul din interior are expuse elemente din istorie, de la armuri la parul din barba lui Mohamed si chiar si sabia lui Stefan cel Mare.
Panorama atat spre vest cat si spre est e grozava, iar daca ai nevoie de odihna, gradinile sunt minunate, mai ales cand sunt pline de lalele.
↪Palatul Dolmabahce a devenit resedinta a 6 sultani dupa Topkapi. Aici nu ai voie sa faci fotografii, dar interiorul e o opera de arta. O mare scara de marmura si unul dintre cele mai grele candelabre din lume, ce cantareste 4.5 tone si a fost un dar de la Regina Victoria a Angliei fac din acest palat unul de vazut. Eu cred ca merita biletul de 35 euro. Vezi si zona de harem, baile extravagante, balustrada de cristal, covoare de mii de euro si o panorama exceptionala asupra apei, cu porti imense ce se deschid spre larg. Este plasat anume langa apa, pentru ca sultanul sa se poata urca rapid in corabie.
↪Mentiune speciala si un MUST SEE pentru Basilica Cisterne – Palatul Scufundat
O imagine cum nu gasesti peste tot, merita sa platesti cei 15-20 euro pentru intrare. Gasesti aici istorie veche si arta moderna. Cisternele au fost construite in sec 6, ca parte dintr-o retea de bazine. Basilica are 336 coloane ( 98 sunt construite in stil corintic, iar restul in stil doric) ce au 9 metri înălțime și sunt dispuse pe 12 rânduri a 28 de coloane fiecare.
Luminile fac spectacolul si mai intens.
Dupa palate, vedem si unde isi faceau cumparaturile negustorii care au ajutat tara sa devina o putere economica in trecut.
Daca esti amator de cumparaturi, asa cum spuneam ca este multa lume, in Istanbul gasesti Raiul iubitorilor de magazine. Ai Bazarul mare, care merge din anul 1445 si e primul MALL din lume.
Istanbul e primul loc unde vad magazine de 4-5 etaje doar cu anumite produse (haine copii, pantofi etc).
ATENTIE: Preturile nu sunt trecute la raft. Si da, se negociaza. Dar mai trebuie sa fii pregatit si pentru controlul de la granita bulgareasca. Pastreaza bonurile si ai grija, caci gasesti multe haine/incaltaminte/parfumuri fake. La granita ni s-a recomandat sa mergem cu cumparaturi fără eticheta, CACI ATLFEL bunurile en gross risca sa fie CONFISCATE. Nu am patit, asa ca nu stiu daca e mit sau realitate.
↪Marele Bazar. A inceput sa fie construit si populat din 1456, la ordinul lui Mohamed. Este format din 61 de strazi acoperite, cu 4000 de magazine si are pana la jumatate de milion de vizitatori zilnic in perioadele cele mai aglomerate. Dar in unele zile, arata asa.
Nu ma pot exprima asupra preturilor, pentru ca nu ne-am oprit decat la un magazin colorat. Daca vrei sa fii atent cu vanzatorii, sa stii ca nu e chiar ok sa faci poze in fata unui magazin fara sa cumperi nimic, asa ca incercati sa fiti respectuosi.
↪Avem si Bazarul Egiptean, doar cu produse alimentare. De aici vezi pozele colorate cu mii de condimente si fructe.
↪Turnul Galata este un alt simbol al bogatiei. De data asta, a genovezilor, care erau stabiliti aici, in cartierul Galatei. Dupa plecarea acestora, a devenit inchisoare si locul de unde un Icar real (Hezarfen Ahmed Celebi) a zburat cu aripi create de el, deasupra Bosforului, in 1638.
Noi il stim pentru ca pe vremuri Galatasaray era o echipa mare de fotbal si ii urmaream in meciurile cu Real Madrid.
E grozav ca zona de plimbare pentru cafenele, dar si pentru ca in apropiere ai Hotelul Pera palace, unde a stat si a scris Agatha Christie. Si pentru ca aproape gasesti si statia Taksim-Tünel Nostalgia Tramway, aka.T2 line),
Ai un tramvai istoric si pe partea asiatica, linia T3 aka.the Kadıköy-Moda Nostalgia Tramway.
↪Poduri.
Podul Cornul de aur poate fi traversat cu linia de metrou M2 si poti opri in statia de la mijloc pentru a admira privelistile. Este si controversat, tocmai pentru ca Unesco a considerat ca ”strica” privelistile istorice.
Iar Podul Galata este special pentru localnici, si apare in multe povesti si poeme, dar si in carti ca cea a lui Elif Shafak: 10 minute si 38 de secunde in lumea asta stranie. Va recomand cu caldura cartea, e superba, de la o autoare cu mari sanse sa devina emblematica pentru tara sa, Turcia.
Hanging out on the bridge
I watch all of you with pleasure.
Some of you are pulling the oars, whispering,
Some of you are birds, flying like poets;
Podul Bosfor este locul pe care il recunosti cel mai adesea in imagini pe Instagram.
Un pod suspendat imens, inaugurat in 1973, se bate ca popularitate cu multe altele din lume.
Alte activitati in Istanbul
↪Croaziera pe Bosfor – un moment special pentru a vedea orasul pe doua continente si toate podurile sale. Merita experienta, ca in orice alt oras care este strabatut de un rau.
Aici ai doua mari, iar Istanbulul este situat pe cele doua laturi ale Stramtorii Bosfor.
Daca vrei ceva mai ieftin decat o croaziera si mai rapid, o idee la fel de buna este sa traversezi pe partea asiatica folosind feribotul. Este un mijloc de transport mai ieftin si mai rapid, dar tot iti ofera o perspectiva unica asupra orasului, de pe apa.
Iar senzatia de leganare atunci cand valurile generate de cele mai mari vase din lume, ce tranziteaza zona si care avluri ajung la ferry, e grozava (daca nu ai rau de mare).
Transportul în comun este optimizat bine in acest oras. Si oricat de aglomerat devine pe strazi, te poti baza pe mijloacele de transport. De la cele noi, la cele vechi.
↪Plimbare pe Istiklal Caddessi – ca sa vezi multimea de oameni si sa astepti tramvaiul vechi.
O alta imagine foarte faimoasa in social media, e cam aglomerata si desi gasesti cam tot ce e emblematic la Istanbul aici….
Poate ai prefera zona asiatica, spre Kadikoy. Si aici poti vedea tramvaie vechi, stradute cu multe cafenele si cladiri istorice, ca statia Haydarpaşa. Dar e mult mai putin aglomerat. Zona ne-a placut mult si merita sa fie explorata si doar pentru a spune ca ai pasit pe ambele continente pe care e asezat orasul.
Napoleon Bonaparte spunea că, dacă lumea întreagă ar fi o singură ţară, Istanbul e orasul demn de a fi capitala.
Mentiuni si locuri unde as vrea sa fi ajuns si noi:
– Pasajul Çiçek – doar pentru ca sunt fan pasaje si Parisi Udvar din Budapesta si cele din Paris sunt grozave.
– O cursa in Tünel – traseu de metrou al doilea cel mai vechi din lume, dupa Londra. Deschis in 1875, azi se mentine ca o plimbare draguta de 90 de secunde.
– plimbare pe cele 145 de trepte colorate cu 40 de kg de vopsea multicolora, in 2013, de un inginer care se saturase de griul orasului. Azi, e loc de pelerinaj pentru instagrameri.
↪Mancare recomandata in Istanbul
Pe langa clasicele Kebab si Castane, sau Midii si Burgerul umed, care necesita anume gust si papile gustative, ce am macat si ne-a placut:
↪deserturile:
↪tavuk – desert cu carne de pui. Suna ciudat, dar merge.
↪semit – am mancat doar de la semit saray si va recomand sa faceti la fel, cei gasiti la vanzatorii ambulanti neffind mereu proaspeti.
↪Si un restaurant bun, cu de toate, este Duran pide kebab, langa marele Bazar. mancare buna, variata si oameni draguti. Are nota de 4.6 din 2.300 de reviews pe Google si aici am mancat lahmacun, Pide, Börek si kokorec.
↪Mentiuni speciale despre Istanbul:
Chiar sunt pisici peste tot, chiar și în haine si sunt foarte iubite si ingrijite.
da, TOTUL NEGOCIAZA, dar sunt preturi destul de mari prin centru si datorita inflației se schimba constant
Sunt bai peste tot și dacă nu sunt gratis sunt ieftine
Oamenii de vanzari nu sunt agresivi ca în Egipt, si daca zici NU (HAYIR), te lasa in pace, chair si in Bazar.
E haos in trafic, treci pe unde poți, dar cu atentie
Mai multe idei de calatorie, trucuri si destinatii pe
Legal disclosure: *These links are affiliate links. If you buy a product through these links, we get a small share of the price (without the product being more expensive for you). It’s up to you if you use them, thank you for reading!
Si la final, un documentar tare fain despre, si cu pisicile din Istanbul
Istanbul: ce e de vizitat si de mancat in capitala pisicilor
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, esti de acord cu folosirea acestora. Detalii. Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.