fbpx
coperta blog carte distopie

*reading time: 5 min

Mai întâlnesc uneori cărți, filme sau documentare din întâmplare potrivite pentru aceeași temă. Tot acest al șaselea simț pe care îl am pentru povești face că am găsit, în perioadă de 2 luni, 11 carte și un film, ambele vorbind de anul 2022.

Așadar, îți recomand, pentru a vedea cum arată în două viziuni total diferite viitorul apocaliptic, un film vechi și o carte, distopie și iar distopie.

Soylent Green (1973) și Wanderers (a novel 2019)

Așadar:

Ambele se petrec în anul 2022, dar pe când unul vorbește de ceva extrem de tehnologizat, un viitor pe care îl recunoaștem, altul vorbește despre un viitor în care ne e cald, foame și nu știm ce gust are gemul.

Cartea: Wanderers (a novel) – de Chuck Wendig

My rating: 4 stars

100 de cuvinte despre ce am simțit după 

M-a prins de la început, pentru că se petrece ceva de neexplicat, iar personajele sunt rupte din viața de zi cu zi de ceva misterios. Începe cu trecerea unei comete, și mai apocaliptic sau criptic de atât…Dar apoi, pagină după pagină, noi explicații și idei mă atrăgeau și mă țineau lipită de pagini. Printre lucrurile fascinante, faptul că ceea ce se petrece în carte cu unele personaje – efectiv nu mai răspund nimănui și pleacă spre o direcție anume, ca adormiți – este asociat cu o pandemie. Și se vehiculează și numele de COVID, ceea ce a fost super tare, ținând cont de faptul că eu citeam cartea în 4 martie, carte scrisă în 2019. Părea că a prevestit viitorul.

Un drum spre undeva, un viitor apocaliptic ce începe de la 1 om și devine clar că va fi finalul lumii. Sau nu? Și cum? De la o boală?

Personaje: Așadar, de la o adolescentă ce crește pe drum, un tată disperat ce nu știe să își arate sentimentele, un fost agent al CDC – Divizia de prevenție boli din SUA și echipa actuală trimisă să investigheze ce se petrece, la o cercetătoare ce a inventat un A.I., un star rock ce devine imaginea răzvrătirii și a reinventării…avem de toate.

O să îți amintească și de filmul Pandemia, și de alte idei post apocaliptice, dar e ceva ce chiar se poate petrece. Și asta a fost cel mai tare când am ajuns la final și am zis: Da, se poate. 

Tonul: cineva parcă îți spune povestea. Teme și motive: pandemie, distriminare, reacții din frică și un viitor apocaliptic, exagerări și cum ne schimbă ceea ce ni se pare finalul lumii.

Citatul favorit:

„The future is a door. Two forces race to that door. The first force is evolution. The second force is ruination. The future is a door that cam accommodate only one of those two competing forces. „

Descriere într-o propoziție: Suntem vulnerabili în fața a ceea ce nu cunoaștem, ne temem și teama duce la extreme.

Nota Internetului: 4 din 5 pe Goodreads și 83% pe Google.

Aici o găsiți: libristo.ro

 

Filmul Soylent Green (1973) – Academy Award for Best Picture

My rating: 5 stars
Are și carte, dar din care e inspirat în idei generale, în mare. Actorii sunt starring Charlton Heston and Leigh Taylor-Young.
Trailer: Aici, ca să vedeți în mare feelul, care e super ciudat, mai ales în comparație cu cartea de mai sus.
ATENȚIE: Tot despre anul 2022 vorbește, ca și cartea de mai sus. Dar unde cartea ne omoară cu zile și rapid, aici anul 2022 arată deja un viitor post apocaliptic, unde dinc auza încălzirii globale trăim în condiții îngrozitoare.
100 de cuvinte despre ce am simțit după 

Mai recunoscătoare pentru ce avem, mă tot gândeam că acest concept, din film, pe care te las să îl descoperi, este mai mult decât posibil.

Poate nu în 2022, dar spre asta ne îndreptăm. Lucruri din film care m-au șocat: că nu mai știau oamenii gustul fructelor naturale. Că meseriile celor ”buni”, cum sunt polițiștii, de fapt sunt făcute tot de oameni care greșesc. Că dacă ceva e cu adevărat groaznic, nimeni nu vrea să știe.

E un film ce începe cu misterul unei crime, și de la scenă la scenă vezi cu diferențele sociale se văd și se trăiesc, cum apartamente luxoase vin cu femeie ca mobilă O:

Și mai mult ca sigur ați auzit de acest produs: soylent green, dacă nu din memes, dacă nu din The Simpsons, dacă nu din Cloud Atlas (cartea sau filmul) atunci așa, de cultură generală despre ideile pentru un viitor în care suntem prea mulți. Dar în caz că nu știți de el, vă las să descoperiți privind filmul.

Personaje: Un detectiv, ajutorul său jovial și învechit deja în jobul său de enciclopedie ambulantă – pentru că nu mai există calculatoare- apoi fata care vine odată cu apartamentul, și EI – oamenii care controlează lumea.

Tonul: alert, de acțiune și care te face să te simți sufocat, înfometat, transpirat. Teme și motive: diferențele de statut, suprapopularea planetei, viață, moarte, gustul de dulceață și whisky. Tot ce luăm de bun acum și putem pierde atât de ușor.

Citatul favorit:

„Oamenii ar face orice să obțină ce vor. Și ce vor e Soylent Green!”

Descriere într-o propoziție: Oamenii merg singuri spre viitor și tot ce facem o facem fie cu ochii închiși, fie cu gurile deschise..

Nota Internetului: 71% pe Rotten, 7,1 IMDB, 83% pe Google. 

 

Vezi și:

PS: Susține-mă cu un like pe pagina de facebook pentru viitoare recomandări de Filme, Cărți, Locuri, Oameni.

Te-ar mai putea interesa:

 


Fiți buni, bine și cu minte,

Cătălina, în cuvinte.

Recen-ZI de weekend: 1 carte și 1 film, două viziuni despre 2022

Un comentariu la „Recen-ZI de weekend: 1 carte și 1 film, două viziuni despre 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *