fbpx
Ce e de văzut în: Colmar și orașelele de turtă dulce

Ce e de văzut în: Colmar și orașelele de turtă dulce

Colmar, cu farmecul lui de oraș de turtă dulce, era pe lista noastră de obiective demult. Pentru că ne plac casele vechi și senzația de poveste pe care ți-o dau când stai în mijlocul lor. Ce să fac, tot visez la desenele copilăriei, de la Cenușăreasa la Albă ca Zapada. Iar locurile acestea se potrivesc perfect imaginii. 

Dar mai mult decât un orășel magic, am descoperit în zonă 2 locuri care vor fi mereu ‘ale noastre’ și ne-am făcut amintiri prețioase. Vă spun despre ele, ca să știți și voi secretul orașelor de turtă dulce, și să evitați mulțimile de turiști care inevitabil, de când cu supraturismul, sunt în aceste locuri.

Ce e de văzut în Colmar

Am ajuns în Colmar din Strasbourg, cu un bilet de tren ce costă sub 10 euro de persoană. Iar primul lucru care ne-a întâmpinat a fost autobuzul gratuit și verde (green) care face ture prin oraș. Așa că nu ai nevoie de bilete pentru mijloacele de transport aici. 

Odată ce ajungi la Colmar, nu te aștepta să vezi deja imaginea pentru care e vestit. 

Orașul se vede că este vechi și are un stil francez, dar nu este de turtă dulce de la intrare. Tot orașul are 67000 locuitori, iar centrul vechi, care de fapt e știut de toată lumea, e cam 20 de străzi? 

În rest, mai are atracții, care arată așa

Colmar vara e o minune, cu mii de flori si mai ales, cu oameni care stau să bea vin și să admire florile.

Zona este una viticolă, Alsacia fiind renumită pentru cele patru soiuri de struguri „nobili”  — Riesling, Pinot Gris, Muscat și Gewurztraminer —  cu excepții minore, fiind singurii struguri plantați în podgoriile Grand Cru din regiune. Favoritul nostru a fost însă, în loc de șampanie, CREMENTUL local, un Crémant d’Alsace fiind realizat dintr-o a doua fermentație, folosind în principal Pinot Blanc, dar și Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling sau Chardonnay. 

Am băut sticle întregi, așa cum o să vă arăt mai încolo, odată ce vă spun despre primul loc secret din împrejurimi. 

Zona nouă din Colmar arată și ea bine și aici am luat o cazare. ATENȚIE: datorită normelor care păstrează caracterul cladirilor, puține cazări au aer condiționat. Iar în iulie am suferit 2 zile de cald, doar cu un ventilator. Dar în rest cazarea a fost draguță (Splendid Studio Center Colmar) și aproape de orașul vechi. O cazare în centru va costa în 2024 (în mai) 1500 lei pe 3 nopți. 

Dar a fost aproape de una dintre cele mai drăguțe cafenele de care am dat vreodată. Cu stil și cu produse incredibile, a fost oprirea noastră în fiecare dimineață și v-o recomand: Feuillette. 

Orasul de turtă dulce este de fapt format din case vechi, de lemn. Casa Adolf, cea mai veche casă din Colmar, a fost construită în 1350. Casa Pfister (Maison Pfister), construită în 1537.

Ai grijă și nu merge la Colmar în iulie, căci uneori o etapă a faimosului tur ciclistic Tour de France trece pe aici, cu un treseu de la Saint-Dié-des-Vosges la Colmar. În restul timpului, vezi biciclete amplasate estetic pe clădirea cunoscută ca Tour de France. 

Dacă iarna orășelul este cunoscut pentru decorațiunile de Crăciun, vara aș spune că florile fac diferenta. Și zecile de nuanțe ale caselor. 

MUST DO: Iarna nu ai putea face o plimbare cu bărcuța pe canale, dar vara este perfectă. La 8 euro, plimbarea de 30-40 de minute printre case, lebede și turiști este o pauză grozavă în ceea ce altfel este o plimbare nesfârșită. 

În timpul acestei plimbări am descoperit primul LOC SECRET pe care vi=l împărtășesc acum. Cu o singură precizare: dacă ne întoarcem la Colmar și ne ocupați locul, vă vom ruga să ni-l dați îanpoi măcar 30 de minute. 

Este lângă pasajul Mica Veneție, între două case. Și doar lebedele te deranjează când îți bei Crementul. 

Parcurile în Colmar sunt foarte drăguțe și aerisite. Poți sta jos să faci un picnic și să admiri rododendronii. Iar în parcul din orașul nou poți să îți faci poză cu semnul Colmar și să te răcorești la fântâna arteziană. Iar seara, se aprind casele, ca o amintire a ceea ce probabil se întâmplă de Crăciun. 

Pentru o bere rece sau mai mult vin, puteți merge la restaurantele de pe canal. Iar la prânz, vă recomandăm ceva ce nu este local, dar  este delicios. Un restaurant condus de un cuplu localnic, care gătește doar Cordon bleu. 

Sunt doar 5 mese înăuntru și poate ai nevoie de rezervare, dar va merita. 

Și după o masă bună, mai mult Crement 🙂

După amiezele sunt minunate aici, cu o lumină magică ce pare de toamnă chiar și vara. Mi-a plăcut mult acest orășel, dar nu știam că ce e mai frumos abia acum urmează. 

Orășele de basm

În această regiune, pentru că știu să facă turism, ai parte de o ofertă specială. Cu un Kut’zig bus poți să mergi, cu 26 euro, în toate orașe de basm de care ai auzit sau pe care le-ai văzut în filme și desene: Colmar, Ribeauvillé, Hunawihr, Riquewihr, the Kaysersberg vineyards, Turckheim, Eguisheim.

Noi însă am ales să fugim în continuare de turiști și să vizităm doar 2 orășele. 

Turkheim și cărarea dragonului

La o distanță de 30 de minute cu autobuzul (luat de la gara din Colmar) dai de această localitate cu o legendă specială. Se spune că un dragon s-a luptat cu soarele și de atunci pâmântul radiază căldură, lucru care face ca vinurile din vița locală să fie speciale.

Aici poți să petreci o zi pe cărări goale. Traseu Dragonului începe din localitate, și te duce sus sus, la… 

LOCUL SECRET NUMARUL 2, dar numarul 1 în amintirea noastră. 

Aici am ales să ne petrecem ziua aniversară și a meritat fiecare moment drumul de jumătate de oră din oraș până sus. Priveliștea, liniștea, mirosurile de natură și savoarea vinului au făcut cu atât mai specială amintirea.

E o amintire pe care o luăm cu noi în bagajul aventurilor de care ne e dor. Si orașul este foarte potrivit pentru câteva fotografii, așa gol cum l-am găsit în această duminică. Are un farmec aparte, de parcă toată lumea se ascunde încă de dragon. 

Și din cele 3 orașe de turtă dulce vizitate, pot spune că acesta mi-a plăcut cel mai mult.

Eguisheim – orașul din Frumoasa și Bestia 

Tot în turtă dulce, dar acest orașel nu are dragoni. În schimb, spune că faimoasa Belle din Frumoasa și Bestia a dansat aici, lângă fântâna Saint-Léon din piața centrală.

Noi nu am găsit-o pe Belle, dar am găsit multe vinării care au deschise ușile pentru degustări, și locuri în care să te pierzi plimbându-te. Ca un sfat general, alege să faci pauze în biserici, atât vara cât și iarna. Aici găsești răcoare când afară e cuptor și căldură când afară iarna e în toi. 

Eguisheim e cred chiar mai impresionant decât Colmarul, doar că nu are un canal pe care să te dai cu bărcuța. Dar faptul că e mai departe de linia de tren îl face să aibă mai puțini turiști, așa că ne-a plăcut această după amiază aici. 

Dacă v-am convins să mergeți, poate încercați vara, așa cum am fost noi. Dar dacă nu vă deranjează mulțimile sau vă fascinează imaginea Colmarului iarna, târgurile de Crăciun în Colmar încep în general în 20 noiembrie și țin până în 29 decembrie, dar să verificați anual. 

 

Mai multe idei de calatorie, trucuri si destinatii pe
Instagram – click here.

Călătorii inspirate vă dorim!

GALii, Catalina&Florin

”Conteaza ce faci cu timpul tau, pentru ca e limitat!”

Recomandari de tinute pentru city break in Colmar și Alsacia> 

Legal disclosure: *These links are affiliate links. If you buy a product through these links, we get a small share of the price (without the product being more expensive for you). It’s up to you if you use them, thank you for reading!

Belle dansand în Alsacia

 

Ce e de văzut în: Colmar și orașelele de turtă dulce